PAVEL DOMONJI: Diskriminacija u senci Palme

Dragan Marković Palma ne treba da brine – budućnost populizma, demagogije i samovolje je zagarantovana

Priredio: Pavel Domonji
25. jula 2011

Svojom Odlukom o finansijskoj pomoći bračnim partnerima Skupština opštine Jagodina je, po oceni Nevene Petrušić, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, omogućila diskriminaciju građana. Poverenica je donela preporuku da se iz pomenute Odluke izbace uslovi koji građane dovode u nejednak položaj.

Tim povodom oglasio se Dragan Markovic Palma, gradonačelnik Jagodine, i poručio da pomenuta Odluka nikada neće biti stavljena van snage. Građani, navodno, podržavaju sve što čelnici opštine za njih rade, pa čelnici imaju i obavezu da brinu o njihovim interesima.

Marković kaže da ga ne bi iznenadilo da ga zbog diskriminacije prozivaju i zato što je u njegovom feudu za učenike i osobe starije od 65 godina obezbeđen besplatan prevoz. Nije sporna odluka da se pomogne svima kojima je pomoć potrebna, nego uslovi za dodeljivanje pomoći. A u toj stvari se gradonačelnik Jagodine pravi kranje nevešt. Pored toga, on podučava poverenicu šta treba da radi. Po njegovom mišljenju, poverenica treba da se zalaže za „zdravu porodicu“. Logika je jasna – ako je zdrava porodica, onda će i društvo, i država, takođe, biti zdravi.

Da li je insistiranje na jednakosti građana prepreka demografskom oporavku Srbije? Odgovor je, naravno, odrečan. Ali, ako je o natalitetu reč, zašto se onda u uslovima za dodelu pomoći, na primer, pravi razlika između bračne i vanbračne zajednice? Odgovor na ovo pitanje dao je sam Marković. „Zdrava porodica“, za koju se on svesrdno zalaže, nije samo porodica u kojoj su roditelji deteta pripadnici različitog pola, nego pre svega porodica u kojoj roditelji uče decu ljubavi, poštovanju autoriteta, važećih normi i sistema vrednosti. Između ostalog i tome da je bračna zajednica važnija za zasnivanje porodice od vanbračne, da je porodica snažan oslonac naroda i države, crkva u malom – što bi rekli mantijaši, da stupanjem u brak pojedinci dobijaju mesto u društvu, priznanje, poštovanje i zaštitu – naravno i tri hiljade evra – da se zakoni donose zato da budu stavljeni u evropski izlog, da je jednakost iluzija, da diskriminacija i nije tako loša, itd.

Marković s ponosom ističe da Jagodina ima najbolji socijalni program u Srbiji, da je proglašena gradom budućnosti. Interesantno je, s tim u vezi, primetiti da se u odluci Skupštine Jagodine nigde ne pominje siromaštvo bračnih partnera, kao uslov za dodelu pomoći. Dragan Marković ne treba da brine – budućnost populizma, demagogije i samovolje u Jagodini je zagarantovana. Diskriminacija i bespravlje nigde ne cvetaju tako kao u senci – Palme.

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga