Paunović: Postoje uslovi za Paradu ponosa u Srbiji

Reč je o pravu na slobodu okupljanja i obavezi države da obezbedi to pravo svojim građanima, uključujući pripadnike LGBT zajednice

24. jul 2013

Direktorica Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da procene nadležnih ministarstava govore da „postoje realni uslovi“ za održavanje Parade ponosa najesen u Beogradu i izrazila uverenje da se „ide u tom pravcu“.

„Ono što u ovom trenutku govore predstavnici i Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave jeste da postoje realno uslovi da se Prajd i održi. I ja verujem da mi idemo u tom pravcu“, rekla je Paunovićeva za portal EurAktiv Srbija.

Ona je rekla da se o održavanju Parade ponosa „vrlo otvoreno“ već dva meseca razgovara i sa organizatorima Prajda.

Podsetila je da ta manifestacija ne sadrži samo šetnju, već i okrugle stolove na kojim će se razgovarati o svakodnevnim, životnim problemima pripadnika LGBT zajednice.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava je naglasila da se u javnosti i medijima pitanje Parade ponosa često pogrešno interpetira kao uslov za ulazak u EU, umesto kao pitanje ljudskih prava.

„Kada je reč o održavanju Prajda, imam potrebu da istaknem da se vrlo često pogrešno u našoj javnosti govori o tome da je Prajd uslov za ulazak Srbije u EU, da ako ne bude održan Prajd Srbija neće ući u EU“, rekla je Paunović.

Dodala je da je, međutim, to pitanje „osnovna tema i problem“ ljudskih prava, pošto je reč o pravu na slobodu okupljanja i obavezi države da obezbedi to pravo svojim građanima, uključujući pripadnike LGBT zajednice.

Paunović je rekla za EurAktiv da, i pored rizika za ljudska prava koji nosi ekonomska kriza, vlasti uspevaju da ih štite i da broj slučajeva motivisanih verskom i nacionalnom netrpeljivošću stagnira ili opada, ali da je stanje daleko od idealnog.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga