- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Paunović: Poslaničke plate uzrok podele u Demokratskoj stranci

Zamenik predsednika Demokratske stranke Saša Paunović izjavio je da je želja grupe članova Glavnog odbora da stranka napusti Savez za Srbiju i izađe na izbore samo maska za razbijanje opozicionog fronta i diskreditaciju bojkota parlamentarnih izbora, kao glavne pretnje po režim Srpske napredne stranke.

On je istakao da je do najnovijih podela u DS došlo zbog poklapanja interesa SNS i nekih dugogodišnjih profesionalnih poslanika, koji „po svaku cenu žele da ostanu poslanici“.

Oni prosto i legitimno hoće da nastave da primaju poslaničku platu, pa zato žele DS van SZS i izlazak na izbore u „proevropskom bloku“, kazao je Paunović za „Glas Šumadije“.

On je istakao da bi ti poslanici bili mnogo iskreniji kada bi rekli da žele i dalje da budu poslanici po svaku cenu, umesto da vrte u krug priču o „nemogućnosti saradnje sa Dverima“ ili o „odstupanja od evropskih vrednosti“.

Prema njegovim rečima, to ipak ne znači da svi koji zastupaju takav pravac predstavljaju svesni „Vučićev resurs“, već da im se „prosto interesi poklapaju“. Paunović je ocenio da su formalni razlozi neslaganja pitanja da li DS treba da bude deo širokog opozicionog fronta, kakav je SZS, i da izađe na izbore, ali da je suština drugačija.

„Suštinsko pitanje za one koji podižu tenzije je da li će DS imati poslanike i još mnogo, mnogo važnije, da li će baš oni biti ti poslanici“, istakao je Paunović.

On je rekao da se problem raspuštanja Demokratske omladine može vrlo brzo razrešiti ako omladina poštuje odluke stranačkih organa. Potrudiće se da ponove izbornu proceduru tako da ne bude nikakve sumnje da je bilo kršenja stranačkih pravila i diskriminacije bilo kog člana.

„To se može sprovesti vrlo brzo i bez velikih problema“, ocenio je Paunović.

(FoNet, foto: N1)

Lutovac: Manjina stvara privid podela u DS

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da „ogromna“ većina članova DS podržava politiku stranke i da „manjina nezadovoljnih namerno stvara privid o novim podelama“.

„Svako ima pravo da bude nezadovoljan i da na organima stranke zastupa različito mišljenje, ali niko ne može da zastupa i vodi svoju politiku“, rekao je Lutovac za izdanje Danasa od utorka.

Komentarišući izjavu člana Glavnog odbora DS Branislava Lečića da se ta stranka pretvara u glasačku mašinu, Lutovac je ocenio da je „neprimerena i neutemeljena“ kao i da „nanosi štetu stranci jer stvara privid podela“.

Izvršni odbor Demokratske stranke ranije je raspustio beogradski Odbor kao i Demokratsku omladinu, navodeći kao razlog neaktivnost tog odbor i „zaustavljanje štetnih praksi koje su DS na lokalnim izborima u Beogradu donele najlošiji rezultat u istoriji stranke“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!