Patić (LDP): Republičke vlasti smišljeno guše autonomiju Vojvodine

"Sve stranke koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine treba da se objedine u predizbornu koaliciju"

14. dec 2015

Predsednik Pokrajinskog odbora Liberalno-demokratske partije (LDP) Predrag Patić optužio je večeras Srpsku naprednu stranku (SNS) i republičke vlasti da “vrlo smišljeno” guše autonomiju Vojvodine.

“Stega nad Vojvodinom je sve jača, a nadležnosti se stalno smanjuju”, rekao je Patić na tribini LDP-a u Novom Sadu.

Dodao je da SNS nema ni svoj pokrajinski odbor, a želi da preuzme vlast u Vojvodini i da se navodno potom brine o toj pokrajini.

Patić je ocenio da se i na predstojećim pokrajinskim izborima mogu očekivati pritisci i pretnje od strane SNS-a, koji su već viđeni na pojedinim prevremenim lokalnim izborima u toj pokrajini.

On je ocenio da sve stranke koje se zalažu za širu autonomiju Vojvodine treba da se objedine u predizbornu koaliciju, jer bi sve drugo bilo “sebično”.

Patić je ponovio da se LDP zalaže da Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i izvorne prihode, jer je to jedini način da neki region bude uspešan.

On je ocenio da je u Srbiji centralizacija tolika da gradonačelnik ili predsednik opštine može da bude bilo ko, jer lokalne samouprave imaju sve manje nadležnosti.

Profesorica ustavnog prava Marijana Pajvančić kazala je da je jedina izvorna nadležnost koju Vojvodina ima po aktuelnom Ustavu Srbije da donosi svoje simbole i da propiše njihov način upotrebe.

Ona je kazala da Ustav Srbije mora da se menja jer ne sadrži integrativnu klauzulu pa sa takvim ustavom Srbija ne može ući u EU.

Marijana Pajvančić je kazala da u ustavu mora da se nađe i načelo supsidijarnosti, koje propisuje da sve što se može obaviti na nižim nivoima vlasti, tamo i treba da se obavi.

Prema njenim rečima, u sadašnjem ustavu nema ni principa teritorijalnog reprezentovanja poslanika u Skupštini Srbije, pa se dešava da je trećina saziva iz beogradskog “kruga dvojke”, a da istočna Srbija nema ni jednog poslanika.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga