- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pataki: Neophodna veća podrška države deci oboleloj od raka

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) upozorila je danas, u susret 15. februaru, Svetskom danu dece obolele od raka, da su alarmantni podaci da u Srbiji svake godine oboli od 300 do 350 dece od nekog oblika raka, ocenivši da je neophodna veća podrška države deci oboleloj od raka

U saopštenju funkcionerke LSV Ane Pataki ukazuje se da je stepen izlečenja niži za 10 odsto od evropskog proseka, dok je svako “izlečenje” samo uslovno, budući da nekad posledice bolesti i terapije mogu biti trajne, kao što su problemi sa srcem, sterilitet ili sekundarni malignitet.

Ona napominje i da deo Nacionalnog programa “Srbija protiv raka”, decu pominje samo u delu podrške “u ostvarivanju prava na posebno bolovanje”, kao i “odgovarajućim nivoima (bez umanjenja) u vreme odsustva sa posla jednog od roditelja zbog nege obolelog deteta”.

„Videvši u praksi šta znači saradnja državnih organa i nevladinog sektora kad je u pitanju tretman dece obolele od malignih bolesti, važno je da inicijativu i najveći deo sistemskog odnosa ponese Ministarstvo zdravlja, sa svim ostalim sagovornicima otvori dijalog i inicira još intenzivniju brigu, bilo da su u pitanju obnove odeljenja za hematologiju i onkologiju, Roditeljske kuće ili prava pacijenata“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se i da je poražavajuće što ne postoji nacionalni kancer registar, već Institut za zaštitu zdravlja Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” vodi evidenciju kroz Izveštaj “Incidencija i mortalitet od raka u centralnoj Srbiji”.

„Nema pomena dece ni mladih obolelih od raka, starosne grupe se formiraju na po pet godina, bez preciznog opisa uzrasnih kategorija. Poslednji dostupan izveštaj je za 2015. godinu“, dodaje Ana Pataki.

Ona poručuje da Ministarstvo zdravlja mora odlučnije raditi na organizaciji lečenja najmlađih pacijenata protiv malignih i retkih bolesti, te da inicijativa za opremanje i obnovu hematološko – onkoloških odeljenja mora poteći od vladinih institucija.

„Takođe, lečenje obolelih mora biti prioritetni zadatak Ministarstva, kako decu ne bi lečili porukama, slali ih u inostranstvo na osnovu donacija, već komunikacija mora biti zvanična između zdravstvenih ustanova“, ocenila je funkcionerka LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!