Pataki: Još uvek čekamo odgovor ministra policije

LSV će inicijativu pokrenuti i u Skupštini Srbije

28. jan 2015

Predsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Ana Pataki pozdravila je danas inicijativu ministra policije za formiranjem Radne grupe koja će izraditi poseban Protokol o postupanju policijskih službenika i tužilaštva u slučajevima seksualnog nasilja koje je vezano i za nasilje u porodici. Pataki je istakla da se još uvek čeka odgovor ministra na pismo koje mu je u vezi sa tim LSV uputila krajem novembra prošle godine.

„U pismu ministru Strefanoviću smo navele i da bi se uvođenjem Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine omogućila ne samo bolja prevencija nasilja i izbegavanje fatalnih ishoda, nego i pravovremena reakcija pripadnica i pripadnika MUP-a, humani tretman žrtava nasilja u porodici, kao i porast poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema“, podsetila je Pataki.

Predsednica Foruma žena LSV je ocenila da bi isto tako dobri rezultati bili zabeleženi i u drugim delovima Republike Srbije.

„Verujemo da je ministar tokom dva meseca imao dovoljno vremena da se upozna sa našim pismom i pozivom. A, dok očekujemo njegov odgovor, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine priprema i inicijativu koju će tim povodom poslanici i poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine predati u Narodnoj Skupštini Republike Srbije“, najavila je ona.

Ligašice su u pismu pozvale ministra da podrži inicijativu o uvođenju Odeljenja za borbu protiv nasilja u svim područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine, kao što je to već učinjeno i donosi rezultate u policijskoj upravi Subotica. One su istakle da se u tom gradu može videti da to ne iziskuje dodatne troškove Ministarstvu unutrašnjih poslova, već samo racionalizaciju i reorganizaciju radnih mesta.

U pismu se poručuje i da alarmantni podaci o broju žrtava porodičnog nasilja u prethodnim godinama, pokazuju da bi postojanje ovakvih odeljenja u kojem bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usresređena na pomoć i zaštitu žrtava, doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga