Pastor: Železnice u Vojvodini na ivici propasti

Moći ćemo samo konstatovati da je posle oko 150 godina potpuno uništen železnički saobraćaj u Vojvodini

04. okt 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je večeras da ukoliko se ne uloži u železnice u pokrajini, onda će se moći konstatovati da je „potpuno uništen“ železnički saobraćaj u Vojvodini.

Pastor je u razgovoru sa savetnikom generalnog direktora Železnica Srbije Milanom Vučinićem rekao da očekuje ravnomernu raspodelu 12 dizel motornih vozova, koje će ruska kompanija „Metrovagonmaš“ isporučiti Železnicama Srbije do kraja ove godine.

Dodoa je da, prema informacijama koje je dobio, postoji predlog o tome da tri voza budu isporučena subotičkoj železnici, a jedna železnici u Rumu i izrazio očekivanje da će ovaj predlog biti realizovan.

„Bez realizacije ovih postignutih dogovora moći ćemo samo konstatovati da je posle oko 150 godina potpuno uništen železnički saobraćaj u Vojvodini“, poručio je Pastor a preneo Pokrajinski sekretarijat za informacije.

On je dodao i da rekonstrukcija pruge Segedin-Reske-Horgoš-Subotica-Bačalmaš-Baja, pruža priliku Subotici povoljniji položaj za razvitak privrede.

Pastor je naveo da projekat regionalnog razvoja železnice, koji se vodi pod kontrolom Privredne komisije UN za Evropu, razmatra mogućnost uključivanja delova željeznica Vojvodine i Mađarske, odnosno revitalizaciju nekadašnjih pruga na tom prostoru, te je zbog toga veoma važan za bitnije povezivanje gradova ovog dela Evrope.

Na sastanku je dogovoreno da se inicira sastanak predstavnika tri železnice, Srbije, Mađarske i Rumunije sa Privrednom komisijom UN za Evropu, da bi se iznašlo infrastrukturno rešenje koje je najbolje za region.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga