Pastor: Zatvorimo zajedničku stranicu istorije

Pastor na pomenu žrtvama Racije u Čurugu pozvao na proces suočavanja s prošlošću

04. jan 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas u mestu Čurug u Vojvodini da se budućnost na ovim prostorima ne može graditi bez suočavanja sa prošlosti.

„Suočavanje sa istorijskim činjenicama ne treba da bude samo od strane šake ljudi, već društvo treba da se suoči sa svim onim što se dešavalo na ovim prostorima u četrdesetim godinama prošlog veka“, rekao je Pastor novinarima u Čurugu, gde je prisustvovao komemoraciji žrtvama Racije.

Racija je naziv za masovne zločine mađarske vojske i žandarmerije u Šajkaškoj oblasti u Vojvodini, kada su hiljade ljudi pobijene na području Čuruga, Žablja, Đurđeva, Gospođinaca, Gardinovaca, Vilova, Loka, Titela, Mošorina, Šajkaša, Kisača, Srbobrana, Temerina, Novog Sada i Bečeja.

Ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic podsetio je da je sredinom protekle godine u Čurugu, u prisustvu predsednika dveju država Tomislava Nikolića i Janoša Adera, došlo do istorijskog pomirenja mađarskog i srpskog naroda i, kako je rekao, „do priznavanja zajedničkih nedela koja su počinili pojedinci iz ta dva naroda“. ikovic je poručio da proces pomirenja treba da se nastavi, radi budućeg zajedničkog života.

Sekretarka Memorijalnog društva „Racija 1942“ Jasmina Jurišin kazala je da je sada važno da se promeni način razmišljanja i da se građanima poruči da se ovde vekovima živelo zajedno i da će se i dalje živeti zajedno. „To je ono što mi ne možemo i ne smemo da menjamo“, kazala je ona.

Memorijalno društvo „Racija 1942“ je organizovalo današnju komemoraciju.

Posle pomena žrtvama u tom muzeju je otvorena izložba likovnih radova Đorđa Nenadova Dripe, Danijela Kračunovića i Branislava Vujkova posvećena raciji. Parastos žrtvama Čuruške racije služili su lokalni sveštenici Srpske pravoslavne crkve. Parastor će biti održan i u ponedeljak, 6. januara, kod spomenika žrtvama Racije u Čurugu.

Pokoljem u Šajkaškoj komandovali su mađarski vojni general Ferenc Fekehalmi Cajdner i žandarmerijski pukovnik Laslo Deak. Posle rata, mađarske vlasti su obojicu isporučile Jugoslaviji, u kojoj su osuđeni na smrt i javno pogubljeni upravo u Čurugu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga