Pastor zatražio konsultacije o raspravi o statutu Vojvodine

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor zatražio je na početku današnje sednice da predsednica Skupštine…

25. nov 2008

Ištvan PastorPoslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor zatražio je na početku današnje sednice da predsednica Skupštine Srbije zakaže konsultacije šefova poslaničkih grupa o tome kada bi na dnevni red mogao da dođe Predlog statuta Vojvodine.
Pastor je za skupštinaskom govornicom negodovao zbog nedavne izjave predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović da bi se statut mogao naći na dnevnom redu tek početkom naredne godine i izrazio očekivanje da će skupština do kraja ove godine dati saglasnost na vojvođanski Statut.
Pastor je kazao da većina građana Vojvodine očekuje da skupština da saglasnost na statut i istakao da je decentralizacija jedan od uslova za priključenje EU.
Đukić-Dejanović kazala je da će, u dogovoru sa predsednikom Skupštine Vojvodine, statut biti na dnevnom redu republičkog parlamenta kada stigne Predlog zakona o primeni statuta.
Ona je kazala da će sednicu zakazati čim stigne taj predlog i navela da podržava predlog Pastora da se održi sastanak sa šefovima poslaničkih grupa o statutu Vojvodine.
Skupština Srbije nastavila je potom raspravu o amandmanima na Predlog zakona o sudijama.
Predlogom tog zakona prvi put se uvodi odgovornost sudija, a izbor sudija kao i njihovo razrešenje biće u nadležnosti Visokog saveta sudstva, a ne parlamenta kao što je do sada bio slučaj.
Savet će takođe predlagati kandidate za prvi izbor sudija Skupštini Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga