Pastor: Zakon o finansiranju važniji od deklaracije

Pitanje Vojvodine ne sme da se zaobiđe i i tu nema separatizma

10. apr 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da je važnije da Skupština Vojvodine usvoji Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, nego Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koju je ponudila Vlada Vojvodine.

„Ima niz otvorenih pitanja na koja treba tražiti odgovor i ti problemi postoje još od 2008. godine, jer Skupština Srbije još od tada kasni sa donošenjem Zakona o fiannsiranju Vojvodine. Krajnje je vreme da se pristupi izradi tog zakona“, rekao je Pastor za emisiju „Radar“ Radio-televizije Vojvodine.

Prema njegovim rečima, Skupština Vojvodie treba da usvoji predlog tog zakona, ali se to ne sme raditi „na prepad“, kao što se radilo sa Predlogom deklaracije.

On je dodao da nije bio obavešten o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, već mu je prethodno pokrajinski premijer Bojan Pajtić samo načelno spomenuo mogućnost Predloga deklaracije.

Pastor je rekao da su potpuno neopravdane reakcije na Predlog deklaracije, pogotovo one koji su taj dokument dovodili u vezu sa „separatizmom“.

„Javnosti se predstavlja da smo mi nešto strašno uradili, da smo izvršili nekakav strašan atak, a problem uopšte nije tako veliki kao što se pokušava predstaviti“, kazao je Pastor i dodao da država Srbija mora poštovati sopstveni Ustav.

Dodao je da pitanje Vojvodine ne sme da se zaobiđe i poručio da je potpuno normalno da se o tom pitanju razgovara.

Pastor je kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je Vladu Vojvodine nazvao „takozvanom“ i rekao da predsednik Republike „nikada ne bi smeo da izgovori takvu rečenicu“.

(Autonomija/RTV) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga