- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: Zakon o finansiranju kasni šest godina

Saradnjom Pokrajinske i Republičke vlade, Vojvodina bi mogla dobiti kvalitetan zakon o finansiranju za dva meseca, time bi budžet Republike za 2015. mogao biti planiran, pa bi se izbegla diskusija o tome koliko iz republičkog budžeta treba da pripadne Pokrajini, ocenio je šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini Srbije Balint Pastor.

On je poručio da SVM daje podršku novom ministru finansija Dušanu Vujoviću, kao i da je njegova stranka spremna da da pun doprinos izradi zakona o finansiranju Vojvodine čije donošenje, kaže, kasni šest godina.

Po Ustavnom zakonu o sprovođenju Ustava, podsetio je, taj pravni akt trebalo je da bude usvojen najkasnije do 2008. i paralelno s njim zakon o prenosu nadležnosti Vojvodini.

Kako je rekao, taj drugi je donet, ali je u međuvremenu Ustavni sud ocenio da je dvadesetak njegovih odredbi protivustavno pa bi taj zakon trebalo da bude izmenjen i dopunjen.

„Oba zakona su izuzetno važna za kvalitetniji život građana u Vojvodini, međutim, oni ne mogu biti usvojeni bez podrške Srpske napredne stranke, koja ima većinu u Skupštini Srbije“, ocenio je Pastor.

„Vladajuća većina, DS, LSV i SVM, u pokrajinskom parlamentu prošle godine usvojila je platformu za izradu zakona o finansiranju, ali je sve i ostalo na tome. Tu platformu osporava pre svega SNS, ali i druge stranke opozicije, s obrazloženjem da predviđa ‘cepanje poreskog sistema Srbije'“, rekao je Pastor.

„Nadam se da će novi ministar finansija predvoditi radnu grupu sastavljenu od stručnjaka iz Republike i Pokrajine koja će u roku od dva meseca napisati zakon o finansiranju Vojvodine. Dobro je što je Statut Vojvodine usvojen, ali sada treba doneti i taj važan pravni akt“, ocenio je Pastor.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!