Pastor: Zahtev SNS za pokrajinske izbore je priča za kafanu

Novaković: Šegačenje sa izbornom voljom građana Vojvodine

07. mar 2013

Srpska napredna stranka (SNS) predala je danas Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Pokrajini.

Potpredsednik SNS Igor Mirović rekao je da je ideja naprednjaka da sadašnji predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić podnese ostavku na to mesto, čime bi se stvorili uslovi da predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspiše vanredne pokrajinske izbore.

Prema njegovim rečima, oni ne očekuju da se to desi za mesec ili dva, već u nekom razumnom roku od šest meseci do godinu dana.

Kao razloge za raspisivanje vanrednih izbora, Mirović je naveo poslednje izborne rezultate na ponovljenom glasanju za Skupštinu Vojvodine u tri izborne jedinice, aferu oko Razvojne banke Vojvodine i kreditiranja Demokratske stranke iz te iste banke.

„Kap koja je prelila čašu su poslednji izboru u Srbobranu, Zrenjaninu i Apatinu, ali od ranije i odluka Ustavnog suda (kojom su osporene brojne nadležnosti Vojvodine) što znači da smo imali neustavan okvir po kom su poslednji izbori sprovedeni“, rekao je Mirović i pozvao Pajtića da podnese ostavku zbog ovih razloga „ali i brojnih afera koje su sktrivane od očiju javnosti“.

Ištvan Pastor je na konferenciji za novinare rekao da nije detaljno pročitao Mirovićev zahtev, ali mu se na prvi pogled čini da nema elemenata za raspisivanje vanrednih izbora.

Prema njegovim rečima, pravila su vrlo stroga i izbori se ne mogu raspisivati na osnovu rezultata ponovljenih izbora u samo tri opštine.

„Takva diskusija se može voditi u emisiji, kafani ili političkoj raspravi, ali raspisivanje izbora nije ta disciplina. Raspisivanje izbora je je pravilima izuzetno čvrsto defiinisano i samo ti okvitri su mogući za predsednika Skupštine. Ja u ovom momentu ne vidim nijedan elemenat zbog kojeg bi trebao da posegnem za time“, rekao je Pastor.

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković rekao je da je zahtev SNS-a „šegačenje sa izbornom voljom građana Vojvodine“ jer vladajuća koalicija ima stabilnu većinu od 76 poslanika, te ne vidi nijedan razlog za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga