Pastor: Za sada, izbore raspisujem 22. marta

"Niko na mene nije vršio pritisak da raspišem izbore mimo zakona i pravila"

01. sep 2015

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da u ovom trenutku ne postoje uslovi koji bi naložili da pokrajinske izbore raspiše pre 22. marta, što bi značilo da je najraniji rok za njihovo održavanje 22. april, a najkasniji 22. maj.

Pastor, koji je i lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), ocenio je za list „Danas“ da je izjava predsednika Vlade Vojvodine i lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića da se izbori ne mogu održati pre 22. aprila istinita, ali nepotpuna.

„Postoji mogućnost da jedna trećina poslanika vojvođanskog parlamenta inicira raspuštanje Skupštine, pa da se o tome pozitivno izjasni apolutna većina, što bi svakako bio razlog za raspisivanje izbora. Oduvek sam postupao u skladu sa pravilima i zakonima i ne vidim nijedan razlog zbog kojeg bih odustao od toga u bilo kom trenutku“, kazao je Pastor.

Upitan da li to znači da sada ne postoji mogućnost da raspiše pokrajinske izbore, Pastor je naveo da to ne bi mogao da uradi, čak i kada bi hteo.

„Želim da kažem da niko na mene nije vršio pritisak, niti to sada čini, da raspišem izbore mimo zakona i pravila. Razgovarao sam sa predstavnicima različitih stranaka i niko od njih nije tražio ništa u tom smislu. Tačnije, ja nisam prepoznao pritisak za raspisivanje izbora“, kazao je predsednik Skupštine Vojvodine.

Komentarišući najave mogućih vanrednih parlamentarnih izbora na nivou Srbije, Pastor je ocenio da ne postoje ustavni razlozi za donošnje takve odluke.

„Međutim, mogu da zamislim političke razloge, iako zakonskih obaveza nema“, naveo je lider SVM.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga