Pastor: Za pojedine političare Prvi svetski rat nije završen

Vasin: Vlada Vojvodine obeležava jubilej na Dunavskom biznis forumu

25. nov 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da za pojedine političare u Srbiji Prvi svetski rat još uvek nije završen.

„Za pojedine aktivne političke igrače Prvi svetski rat kao da nije okončan pa se podvlači da smo bili na pobedničkoj strani, a neki drugi na gubitničkoj, kao da to opredeljuje gde smo danas a gde ćemo biti sutra“, rekao je Pastor na otvaranju Dunavskog biznis foruma.

On je poručio da se ne može pristupiti reviziji istorije, ali se mora pristupiti reviziji događaja iz prošlosti.

„Iz ove pozicije u koju nas je dovela istorija treba da tražimo ono što nas zbližava, povezuje, a ne ono što nas razdvaja“, kazao je Pastor.

Vojvođanski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da su pojedini mediji optužili Vladu Vojvodine da ne obeležava današnji dan, kada se ta pokrajina pre 95 godina prisajedinila Srbiji i dodao da pokrajinska vlada taj dan obeležava upravo na Dunavskom biznis forumu, „slaveći put Srbije ka EU“.

„Tako Vlada Vojvodine slavi ovaj jubilej i nadamo se da će biti što više ovakvih proslava koje će graditi budućnost, uz dužno poštovanje prema prošlosti“, rekao je Vasin.

LSV: Ne prekrajati prošlost

Predsednik Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Dušan Jakovljev izjavio je danas da ta stranka poštuje 25. novembar 1918. godine, kao datum prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, ali isto tako poštuje i datume vezane za antifašističku borbu Vojvođana iz Drugog svetskog rata.

„Prisajedinjenje je bilo rezultat ishoda Prvog svetskog rata i taj datum objektivno ima svoje istorijsko značenje za dalji razvoj Srbije i Vojvodine. Takođe, Vojvodina se kroz razvijeni antifašistički pokret njenih naroda 1941-1945. godine, konstituisala u autonomnu pokrajinu u okviru ustavnog uređenja Srbije i Jugoslavije posle Drugog svetskog rata“, naveo je Jakovljev u saopštenju za javnost.

Ocenio je da se datumom iz 1945. godine faktički izrazila objektivna istorijska, nacionalna, kulturna i druga specifičnost Vojvodine.

„To je posebno došlo do izražaja na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine, održanoj 30 . i 31. jula 1945. godine u Novom Sadu, na kojoj se Vojvodina voljom svih njenih naroda, kao konstituisana autonomna pokrajina, priključila Srbiji“, rekao je Jakovljev.

On je poručio da se LSV prema prošlosti Srbije i Vojvodine, kao i do sada, određuje sa stanovišta stvarnih istorijskih vrednosti i ne pokušava da u ime drugih shvatanja, prekraja i relativizuje prošlost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga