Pastor: Vojvodina se graniči sa EU, što je velika šansa

Vojvodina ima ogromnu šansu u regionalnim projektima

14. nov 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da Vojvodina ima „ogromnu šansu“ u uspostavljanju prekogranične saradnje i realizaciji projekata u narednom budžetskom periodu Evropske unije, od 2014. do 2020. godine, jer se graniči sa zemljama EU.

„Vojvodina se nalazi u jednoj specifičnoj poziciji jer je okružena zemljama EU i to daje ogromnu šansu za uspostavljanje prekogranične saradnje“, rekao je Pastor u razgovoru sa predsednikom Skupštine italijenske regije Frulija-Venecija-Đulija Frankom Jakopom.

Pastor je rekao da je za Vojvodinu značajno što je Srbija napravila iskorak u procesu evropskih integracija, jer se sledeće godine očekuje početak pregovora o pridruživanju, a samim tim Vojvodina se može nadati i jačoj saradnji sa regijama u okruženju po pitanju projekata, preneo je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Pastor i Jakop su se složili da međuregionalna saradnja ima veoma veliki značaj za razvoj regija i razmenu iskustava, a da regionalizacija predstavlja ojačanje teritorijalnih kapaciteta i predstavlja doprinos politici kohezije na kojoj počiva i Evropska unija.

Pastor je pozvao predstavnike italijanske regije da uskoro ponovo posete pokrajinski parlament te da se tom prilikom održi zvanična sednica Skupštine Vojvodine, na kojoj bi gosti predstavili status i ovlašćenja njihovog regiona, kao i funkcionisanje u praksi, kako bi se pokazala rešenja jedne razvijene zemlje kao što je Italija.

Jakop je prihvatio Pastorov poziv rekao da je administracija Frulije-Venecije-Đulije spremna da stavi na raspolaganje sva svoja iskustva i znanja koja imaju po pitanju uloge regionalnih skupština u procesu evropskih integracija, kako bi se Skupština Vojvodine što bolje pripremila za predstojeći period.

Sastanku je prisustvovao i predstavnik Istarske županije iz Hrvatske Oriano Otočan, navodi se u saopštenju.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga