Pastor: Vojvodina ne podriva ustavni poredak

Lider Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je našem listu da su t…

09. okt 2009

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je našem listu da su teze koje u pogledu predloga statuta APV ovih dana iznose predstavnici Socijalističke partije Srbije, a po kojima se „ne sme dozvoliti da Vojvodina dobije prerogative države”, nejasne.
– Ni ja ni iko u Izvršnom veću Vojvodine ne bi podržao bilo koji akt ukoliko bi on bio protivustavan. I mogu samo da kažem da se potpuno slažem sa stavovima SPS-a na tom generalnom planu, ali mi nije jasno zašto se takva teza iznosi u kontekstu vojvođanskog statuta – rekao nam je Pastor, koji vodi i Pokrajinski sekretarijat za privredu.
On je dodao i da u Pokrajinsko izvršno veće nikad nisu stigle bilo kakve primedbe ili sugestije pojedinih ministarstava u vezi sa sadržajem zakona o nadležnostima, koje je pominjao potpredsednik SPS-a Branko Ružić tvrdeći da su ministri iz Koalicije SPS–PUPS–JS-a takve primedbe prosledili u Banovinu.
– Hronologija je bila nešto drugačija. Najpre je radna grupa Izvršnog veća sačinila predlog zakona o nadležnostima još prošle godine, a potom je radna grupa Vlade Srbije usaglašavala taj tekst po ministarstvima, nakon čega smo mi u maju ove godine iz Vlade dobili nacrt zakona i na njega uputili desatak primedbi – naveo je potpredsednik PIV-a.
On je rekao i da je veoma problematična Ružićeva opaska da pokrajinska amdinistracija, povodom tih “sugestija” iz ministarstava o tekstu “omnubusa 2”, ne može “izražavati zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, ili izlaziti nečemu u susret”, već da je “njihova obaveza da poštuju Ustav države u kojoj funkcionišu kao vlast”.
– Slažem se s tim da je naša obaveza da poštujemo Ustav, što i činimo i što smo potvrdili i poštujući rok prilikom utvrđivanja predloga novog statuta Vojvodine. Ali, mislim da nije Ružićev zadatak da procenjuje da li je nešto ustavno ili nije. A iz te njegove izjave je još problematičnije to što on polazi od shvatanja da je sve što dolazi iz Novog Sada – protivustavno. A to ne mogu da prihvatim! Ni Izvršno veće Vojvodine ni Savez vojvođanskih Mađara niko ne može optužiti da podrivamo ustavni poredak – upozorio je Pastor.
Komentarišući za naš list sve učestalije navode po kojima bi za potvrdu predloženog statuta morale prethoditi izmene njegovih rešenja o statusu Novog Sada kao glavnog grada, o pravu Pokrajine da donosi odluke sa značajem zakona, te o preimenovanju Izvršnog veća u pokrajinsku vladu, Pastor je kazao da je reč o odredbama koje uopšte nisu predmet zakona o nadležnostima. On, međutim, nije isključio mogućnost korekcije i ovih delova statuta, “ukoliko je to toliki problem”. Ali, u tom se slučaju ne može govoriti o usaglašavanju statuta sa zakonom o nadležnostima.
– Eventualne promene ovih odredbi mogu se tumačiti jedino u okviru pravno-tehničke korekcije statuta. Jer, ako je to nekom problem, mi ne bežimo ni od toga. Pisalo u statutu ili ne pisalo, Vojvodina će uvek biti srednjoevropska regija – poručio je Pastor.
Na pitanje u kojoj meri su u Vladi prihvaćene sugestije PIV-a na prethodni nacrt “omnibusa 2”, među kojima je i predlog njegovog sekratarijata o formiranju pokrajinskog zavoda za statistiku, Pastor je samo rekao da za pomenuti predlog “nažalost, izgleda nema velike šanse”.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga