Pastor: Utvrđivanje zakona o nacionalnim savetima dobra vest

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (LSV) Ištvan Pastor izjavio je da je utvrđivanje predloga zakona o nacionalnim…

06. jula 2009

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara (LSV) Ištvan Pastor izjavio je da je utvrđivanje predloga zakona o nacionalnim savetima dobra vest, zbog koje se i odnos njegove stranke prema partnerima iz Demokratske stranke (DS) „menja delimično, ali ne i u potpunosti“.
„Ima još nekoliko stvari o kojima moramo da razgovaramo s demokratama kako bismo zauzeli i konačan stav o našoj daljoj poziciji u parlamentarnoj većini Skupštine Srbije“, rekao je Pastor u intervjuu za današnji novosadski „Dnevnik“.
Pastor je negirao da SVM svoj uticaj u koaliciji gradi na političkim pritiscima, navodeći da ne bi bilo dobro da javni život funkcioniše na takvom modelu političkog delovanja, ali se pokazuje da su određeni pritisci jedino sredstvo kojim raspolažu male stranke kako bi bilo ispoštovano ono što je već dogovoreno.
Govoreći o Statutu Vojvodine i Zakonu o prenosu nadležnosti, Pastor je rekao da nije pesimista, već realista, jer nema nijednog novog momenta na osnovu kojeg bi mogao da kaže da se ta priča otkočila i da postoji šansa da se to pitanje nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije.
„Mislim da je posredi procena DS-a da bi im taj potez ugrozio rejting, zbog čega su odabrali metod ‘lebdenja’ priče o Statutu. Takav pristup ne odbija one koji su zagovornici autonomije, niti preterano iritira one koji su za centralistički ustrojenu državu. U suštini, to je povlačenje ručne kočnice do maksimuma i tapkanje u mestu“, ocenio je Pastor.
Prema njegovim rečcima, razgovori SVM-a sa opozicionim strankama „ni u kojem slučaju ne znače pregrupisavanje, niti prelazak SVM-a u drugi blok“, već će na njima biti reči o političkim prilikama u zemlji i temama koje su od posebnog značaja za SVM.
On je ponovio da SVM nema ambiciju da ruši Vladu Srbije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga