Pastor: Ustav Srbije mora da se menja

Pitanje Vojvodine je unutrašnje, ali i internacionalno pitanje

30. jan 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je večeras da Ustav Srbije mora da se menja, pošto aktuelni ustav sputava Srbiju u razvoju i pošto Vojvodinu ne tretira kao suštinsku autonomiju.

“Neophodno je da se Ustav menja jer on mora da odrazi maksimalno široki konsenzus u srpskom društvu, omogući razvoj društva a ne da ga sputava kao što ga ovaj sputava”, rekao je Pastor na tribini nevladine organizacije Vojvođanski klub.

Prema njegovim rečima, pozicija Vojvodine se mora u novom tekstu Ustava izgraditi na potpuno novim principima, a ne na “neprestanom i apsurdnom strahu” od Vojvodine.

Pastor je ocenio da pitanje revidiranja postojećeg Ustava mora doći na dnevni red u narednom četvorogodišnjem periodu.

On je ocenio da je Ustav Srbije donet za dnevno-političke potrebe i dodao da nije bilo široke javne rasprave i nije se pružao odgovor na pitanje šta sa svojom državom želimo da radimo.

“Ustav je donet zbog preambule, što je bio poslednji, davljenički pokušaj da se spreči jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, pri čemu je za to prošao voz još osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Ta preambula je zapravo bila melem na nečistu savest”, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, Ustav iz 2006. godine je donet na bazi dogovora tadašnjih “moćnika”: predsednika Srbije i predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića, lidera radikala Tomislava Nikolića, i premijera Srbije i predsednika DS S-a Vojislava Koštunice.

Pastor je ocenio da evropske integracije mogu pomoći da se u javni diskurs nametne približavanje evropskim civilizacijskim vrednostima, pa tako i pitanje autonomije Vojvodine.

“To jeste naše unutrašnje pitanje. Ali, u zemlji koja se želi približavati EU svako pitanje je istovremeno i unutrašnje pitanje i internacionalno pitanje. Međutim, umesto nas niko ova pitanja neće moći da reši. Moramo da tražimo odgovore unutar Srbije, uprkos činjenici da je i dalje na sceni metod zastrašivanja, da o Vojvodini ne sme da se govori”, kazao je Pastor.

Upitao je kako je moguće da postoji taj strah od Vojvodine, kada u toj pokrajini živi 70 odsto Srba, u državi koja se zove Srbija.

On je dodao da je odluku Ustavnog suda Srbije o osporavanju dve trećine članova Statuta Vojvodine doživeo kao “šamar otrežnjenja”, jer je prekinula nadu da Srbija ide u pravcu razvoja.

“Ta odluka je potvrda centralističkog poimanja države i svedoči o doživljaju države koji je bliži 19. nego 21. veku. Delovi obrazloženja odluke US S-a delovali su mi kao ciničan gest”, rekao je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Dodao je da odluku US S-a Skupština Vojvodine mora uvažiti, jer je to jedini mogući put. “Ako ne postupimo po odluci US S-a, s kojim pravom ćemo postavljati pitanja u vezi sa našom ambicijom da se sadašnji Ustav mora menjati”, rekao je Pastor.

On je oštro kritikovao Demokratsku stranku Srbije (DS S) zbog inicijative da Skupština Srbije prvo uskladi Zakon o nadležnostima Vojvodine, koji je US S takođe osporio, pa tek onda da Skupština Vojvodine uskladi Statut sa Ustavom.

“To je pokušaj da se isprazni ono što je ostalo od autonomije, da se dezavuiše čitava priča, da se dokaže da smo mi maloumni i nedorasli i da će sada ponovo neko da nam diktira šta treba da radimo”, kazao je Pastor.

On je upitao zašto se DS S tek sada oglašava, i zašto je prethodno pristao da u Radnu grupu Skupštine Vojvodine koja se bavi izmenama Statuta imenuje profesora prava Slobodana Orlovića, koji je potom izabran i za predsednika te Radne grupe, koja je danas počela sa radom.

Pastor je rekao da proces usklađivanja Statuta mora da bude završen do 6. juna i poručio da će, u suprotnom, Srbija imati pravni sistem koji će biti delimično urušen.

“Ne verujem u to da je bilo kome u interesu da u fazi pregovora sa EU imamo pravni sistem koji će delimično da se uruši, ako se Statut ne uskladi sa Ustavom. To nije samo vojvođansko pitanje, to je pitanje ugleda i kredibiliteta srpske države”, kazao je Pastor.

On je ocenio da se najveći deo posla usklađivanja statuta može obaviti konsenzusom unutar radne grupe i dodao da je molio Radnu grupu da notira pitanja oko kojih ne može da se usaglasi.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga