Pastor: Umemo li da se držimo zajedno?

"Samo pod zastavom nacije možemo ostvariti nacionalni interes"

16. mar 2013

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je da ukoliko vojvođanska mađarska zajednica želi da bude uspešna i snažna, koja stoji i želi da opstane na nogama, da onda treba da se drži zajedno, a da prema razlikama koje u njoj postoje treba da nauči da se ophodi sa razumevanjem i dopuštenjem. – Da bi mreža nacije mogla da nas održi, ne možemo se okrenuti jedni protiv drugih – poručio je čelnik SVM-a na centralnoj svečanosti koju je ta stranka sinoć na sceni „Jadrana“ subotičkog Narodnog pozorišta organizovala povodom 15. marta, mađarskog nacionalnog praznikai 165-godišnjice početka revolucije u Mađarskoj 1848. godine.

– Bilo kako da su teški i delikatni politički uslovi, ne bavimo se sami sobom, nemamo i nećemo ni imati skandale, zbog toga smo stalno mogli da se koncentrišemo na naš zadatak, zastupajući interes i uzvraćajući poverenje. Onih koji su glasali za nas. I želim odlučno da izreknem: i onih koji nisu glasali za nas i koje su izneverili oni kojima su dali svoje glasove. Sve ovo mi odavno znamo, odavno tako postupaju. Izgovaram, ipak, zbog toga jer je to realnost sa kojima svi treba da se suočimo i da sa njom računamo, da izvučemo pouku i zapamtimo. I govorim zato jer je u saglasju sa iskustvom ’48, sa onim što je ’48. učinilo „svetlosnim zrakom“ zbog kojeg su se pod jednom zastavom okupili svi oni koje je vodio isti interes, nezavisno od različitih nazora među njima. Pod zastavom Nacije. Jer jedino otuda može da se definiše i ostvaruje nacionalni interes. Ako je nešto, to je barem milion puta dokazao protekli vek i po – poručio je Ištvan Pastor.

Subotičkoj svečanosti SVM-a prisustvovao je i potpredsednik Evropskog parlamenta Laslo Šurjan. – Na ovaj praznik ne slavimo samo sami sa sobom, nego poručujemo i drugim nacijama: da bi želeli da uvećamo razumevanje. To može da uspe samo onda ukoliko među nacijama vlada mir i svi mogu da žive u slobodi. Moramo da savladamo nepoverenje među ljudima različitih nacionalnosti. Ukoliko sam nepoverljiv, onda one druge nacionalnosti želim da ograničim, ne podnosim ili njihovu autonomiju stavljam pod tutorstvo. Nepoverenje ubija. Poverenje daje život. Nažalost, danas smo još tamo da treba objašnjavati i dokazivati da manjina nije neprijatelj – poručio je potpredsednik EP.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga