Pastor: Tadić krši Ustav

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor optužio je predsednika Srbije Borisa Tadića da krši Usta…

02. juna 2009

Ištvan PastorLider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor optužio je predsednika Srbije Borisa Tadića da krši Ustav svojim izjavama o Statutu Vojvodine.
On je za današnji novosadski „Dnevnik“ rekao da Tadićeva izjava kako pitanja poput vojvođanskog statuta treba da budu rešena u okviru najavljenog procesa regionalizacije, koji je uslovljen ustavnim promenama, zapravo znači „odbacivanje vojvođanskog statuta do ustavnih promena“.
„Ono što smo čuli kao poruku Borisa Tadića u subotu očigledno je njegov scenario koji je bez ikakvog okolišanja obznanio, ali je to istovremeno i poruka srpskom društvu da za predsednika Republike slovo Ustava ne znači ništa“, ocenio je lider SVM-a.
Tadić je na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke rekao da će proces regionalizacije biti moguć nakon ustavnih promena, koje on očekuje do kraja mandata ove vlade.
Uz to, predsednik Srbije najavio je da novi regioni neće ličiti na Kosovo ili na Vojvodinu, i da će u njihovom formiranju biti isključen istorijski princip.
„To je potpuno pogrešan pristup. On je disfunkcionalan i ponekad ugrožava i samu ideju decentralizacije“, kazao je Tadić.
Pastor se oštro usprotivio ovakvim idejama i rekao da u pogledu vojvođanske autonomije „apsolutno nije moguće isključiti istorijski princip“.
„Postoje dve stvari preko kojih se ne može preći. Jedno je da postoji važeći Ustav, koji prepoznaje Vojvodinu kao autonomiju i definiše ustavnopravne rokove za donošenje statuta i zakona o nadležnostima, a drugo je da postoje razlike između regiona i autonomnih pokrajina, i to se ne može brkati. Ne može predsednik Republike nuditi drugačija rešenja od onih koja su sadržana u Ustavu ove države“, poručio je Pastor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga