Pastor: SVM podržava DS u drugom izbornom krugu

DS podržali i LDP i DSHV, SNS i SPS se međusobno podržali a podršku "naprednjacima" dao i SPO

27. feb 2013

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da je logično što će njegova stranka podržati kandidate Demokratske stranke (DS) u drugom krugu dopunskih pokrajinskih izbora, s obzirom da su SVM i DS u koaliciji na pokrajinskom nivou vlasti.

„Mi na pokrajinskom nivou imamo koalicione partnere u Demokratskoj stranci pa želim da pozovem naše simpatizere da glasaju za kandidate DS-a u drugom krugu“, rekao je Pastor za Autonomiju.

Podsetio je da je SVM imao svoje kandidate na dopunskim izborima u Srbobranu i u Apatinu, koji nisu prošli u drugi izborni krug, ali je dodao da je stranka zadovoljna rezultatima koje je postigla.

Liberalno demokratska partija (LDP) pozvala je svoje članove i simpatizere da 3. marta u drugom krugu izbora za Skupštinu Vojvodine podrže kandidate Demokratske stranke.

Predsednik Pokrajinskog odbora LDP Dušan Mijić naveo je u saopštenju da, iako ta stranka nije u formalnim koalicijama, smatra da se glasanjem za njihove kandidate daje podrška građanskoj, tolerantnoj i vrednoj Vojvodini. Podršku DS-u pružio je i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

SPS i SNS su se međusobno podržali, a podršku SNS-u pružio je i SPO.

U drugom krugu izbora za pokrajinske poslanike u Apatinu učestvuju kandidati iz koalicije koju predvodi Socijalistička partija Srbije i iz DS-a, dok će u Srbobranu i Zrenjaninu protivkandidati demokratama biti predstavnici SNS-a. SNS i SPS su se dogovorili o međusobnoj podršci.

Dopunski izbori održavaju se jer su predsednici opština Apatin Živorad Smiljanić i Srbobran Zoran Mladenović (SPS) podneli ostavke na mesto pokrajinskih poslanika. Izbori u Zrenjaninu sprovode se jer je gradonačelnik Ivan Bošnjak (SNS) vratio mandat Skupštini Vojvodine.

Skupština Vojvodine ima ukupno 120 poslanika, od kojih se 60 bira po proporcionalnom, a 60 po većinskom izbornom sistemu. Većinu u Skupštini Vojvodine ima koalicija DS-LSV-SVM-LDP.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga