- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor: SVM neće glasati za budžet Vojvodine

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da poslanici te stranke neće podržati predlog budžeta Vojvodine za 2013. godinu.

Pastor je na novinarima u Skupštini Vojvodine rekao da je juče obavestio predsednika pokrajinske vlade Bojana Pajtića da će se SVM i dalje držati principijelnog stava da ne prihvata pokrajinski budžet koji je manji od sedam odsto budžeta Srbije.

“Mi smo za to platili visoku cenu, ali to nećemo učiniti ni sada, pogotovo što smo zajedno sa Pajtićem za prethodnih mesec dana podneli zahtev za ocenu ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu govoreći da izdvajanja za Vojvodinu nisu u skladu sa ustavnim garancijama”, rekao je Pastor.

Podsetio je da je Pokrajina pokrenula i inicijativu za dopunu Zakon o budžetskom sistemu koji je u Skupštini Srbije branio dva dana i da je podnela tri amandamana na Zakon o budžetu.

“I sada dolazimo u situaciju da se kaže da 12 milijadri koje su zadužene za neki projekat, koji još nema ni zavrsenu projektnu dokumentaciju, zadovoljava ustavni okvir od sedam odsto na bazi Pajtićevog dogovora sa (predsednikom Srbije Tomislavom) Nikolićem i (ministrom finansija Mlađanom) Dinkcihem”, rekao je Pastor.

Dodao je da SVM i on to ne mogu da prihvate, jer bi to značilo “da nema principa već da je stvar veštine ko na koji način prihvata da to nije sedam odsto republičkog budžeta”.

“Ako dobijemo budžet od 71 milijardi sa kojim će raspolagati Skupština, Vlada, sekretarijati i budžetski korisnici onda ćemo ga prihvatiti , ali ako je to 71 milijarda samo na papiru, a 12 milijardi je namenjeno nečemu na ovoj teroitoriji, onda je to neprihvatljivo”, poručio je Pastor.

On je upotzorio da se na takav način može sutra prikazati kao deo budžeta Vojvodine i pomoć koju Ministarstvo poljoprovrede daje proizvođačima za subvencije, što ne vodi ničemu.

Vlada Vojvodine juče je saopštila da su sredstva za finansiranje izgradnje poluatoputa od Novog Sada prema Rumi, koji obuhvata i tunel kroz Frušku, obezbeđena i da se čeka pismena saglasnost Ministarstva za finansije Srbije o transferu 12 milijardi dinara.

Bojan Pajtić je rekao da to praktično znači da pokrajina neće ići na privremeno finansiranje i da će vrlo brzo izaći sa predlogom budžeta za 2013. koji će iznositi 71 milijardu dinara, što zadovoljava ustavnu garanciju da budžet Vojvodini čini sedam odsto budžeta Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!