Pastor: SVM ne želi da ruši vladu

Albert Hughes Poslanici SVM-a nisu glasali za budžet zbog neslaganja oko odnosa prema Vojvodini, a ne zbog želje da se r…

25. dec 2009

Ištvan Pastor Albert Hughes Poslanici SVM-a nisu glasali za budžet zbog neslaganja oko odnosa prema Vojvodini, a ne zbog želje da se ruši vlada, rekao je lider Saveza vojvođanskih Mađara.
„Da smo hteli da rušimo vladu, to bismo učinili drugačije, mi smo naš stav obrazložili i nema potrebe da ga ponovo obrazlažem. Deo parlamentarne borbe je i iznošenje drugačijih stavova i različitih mišljenja i ne vidim ništa tragično u tome. I naši koalicioni partneri imali su drugačiji stav u vezi sa nekim pitanjima“, rekao je lider SVM-a Ištvan Pastor.
Pastor je u intervjuu „Politici“ rekao da nisu počeli nikakvi razgovori sa Srpskom naprednom strankom i da se s liderom naprednjaka Tomislavom Nikolićem nije sastao od 18. juna ove godine kada je bio gost na proslavi godišnjice SVM-a, niti se u Novom Sadu sreo sa predsednikom Srbije i Demokratske stranke Borisom Tadićem i njegovim saradnicima.
Na pitanje kako bi definisao odnose između DS-a i SVM-a i da li je SVM još u vladajućoj koaliciji, Pastor je odgovorio da su odnosi trenutno hladni, ali je rekao da se nada da će se ova situacija sanirati.
„Mi sebe doživljavamo kao deo skupštinske većine, nismo promenili svoju poziciju u parlamentarnom sistemu Srbije, niti sistem vrednosti koji zastupamo“, kazao je Pastor.
Pastor, u razgovoru za „Danas“, nije želeo da komentariše oštre poruke iz DS-a nakon usvajanja budžeta, ali je dodao da je bilo nekoliko slučajeva da su stranke koje čine parlamentarnu većinu imale odvojene stavove u odnosu na određene zakonske projekte Vlade Srbije, što je takođe dovodilo do određene zategnutosti u vladajućoj koaliciji.
„Ali, one nikada nisu izazvale ovakvu žestinu. Možda je to zbog toga što se budžet doživljava kao posebno važan zakon, koji se na neki način i fetišizuje, ali on je u suštini zakon kao i svaki drugi“, rekao je on.
Pastor je takođe izjavio da problem u vladajućoj koaliciji treba rešiti kroz razgovor koalicionih partnera, a ne preko medija.
„Mislim da ovo pitanje treba raspraviti van medija i ja sam spreman da s koalicionim partnerima o tome raspravljam. Nadam se da će početkom sledeće godine, nakon novogodišnjih praznika, biti prilike da o tome razgovaramo. Ne želim ovako da komentarišem izjave iz Demokratske stranke“, rekao je Pastor za „Danas“.

(B92)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga