Pastor: SVM će glasati za predlog budžeta

Skupština Vojvodine danas razmatra predlog budžeta za 2015. godinu

23. dec 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da će njegova stranka glasati za budžet Vojvodine na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine, jer je to „jedino realistično“.

„Da je podneta inicijativa i da je izglasana, SVM bi bio tada već u opoziciji i to bi bila potpuno druga situacija. Za takav scenario sam najavio da SVM neće glasati za budžet“, kazao je Pastor uoči početka sednice komentarišući najavu koalicionog partnera Lige socijaldemokrata Vojvodine da će tražiti smenu Pastora.

On je naglasio da će SVM glasati za budžet, ne zato što se na današnjoj sednici neće naći najavljeni zahtev Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) za njegovu smenu, već zato što je budžet potreban.

„Druga alternativa je da ne bude budžeta i da pokrajina uđe u privremeno finansiranje. U tom slučaju sem plata i materijalnih troškova za administraciju ništa drugo ne bi moglo da se finansira i to bi svakome bilo na štetu“, kazao je Pastor.

Dodao je da je mogućnost za podnošenje inicijative postojala, da je bilo dovoljno vremena da se prikupi 20 potpisa poslanika, ali da ona nije realizovana zbog toga što „taj koji je najavljivao nije mogao ili nije hteo“.

„Potpisi nisu skupljeni najverovatnije zato što nije bilo 20 poslanika koji su bili spremni da tu inicijativu potpišu. Uopšte me ne zanima kada i kako će to učiniti. Ja radim posao za koji sam dobio ovlašćenje, po mojoj savesti i kome se to sviđa ili ne, mene to ne zanima“, dodao je Pastor.

Na pitanje da prokomentariše odluku Kolegijuma Skupštine da predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ne može da prisustvuje današnjem zasedanju u svojstvu građana, Pastor je rekao da nije bilo poceduralne mogućnosti za to i da je to osnovni motiv odluke.

„Što se tiče suštinskog stava ima milion zadrški i čak i da postoji poslovnička mogućnost, mislim da mu nije mesto u ovoj zgradi ni pod kojim uslovima. Previše je zla naneo vojvođanskom društvu, permanentno je govorio o tome da pokrajinu treba ukinuti i bio je jedan od jahača apokalipse. Mislim da je sramotno da on uopšte misli da može da uđe u ovu zgradu“, kazao je Pastor.

BogaroskiBranislav Bogaroški rekao je da će LSV podržati predlog budžeta, te da danas neće podneti zahtev za smenu Ištvana Pastora, jer za to nije postojala polovnička mogućnost, ali da će to učiniti kada o tome odluče stranački organi.

„Stranački organi LSV su juče jednoglasno usvojili informaciju predsednika stranke Nenada Čanka o aktuelnoj situaciji u pokrajini, a inicijativa za smenu Pastora je bila deo tog izveštaja“, kazao je Bogaroški.

Dodao je da će budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, na čijem je čelu, biti 7,1 milijardi dinara, od kojih su četiri milijarde namenjene vodoprivredi, jer je to važno zbog poplava.

„Čeka nas izuzetno teška godina što se tiče poljoprivrede, s obzirom na izmene zakona o podsticajima za poljoprivredu, pa će 550 hiljada hektara ostati bez subvencija. Pričamo o srednjim poljoprivrednim gazdinstvima koja rade od 20 do 100 hektara zemlje i koji prave one tržišne viškove na osnovu kojih Srbija ostvaruje suficit u izvozu“, kazao je Bogaroški.

Skupština Vojvodine danas razmatra predlog budžeta za 2015. godinu, a sama sednica obeležena je novim sukobom unutar vladajuće koalicije, odnosno najavama predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka da će „u najskorije vreme“ ta stranka tražiti smenu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Pastor je na to ranije odvratio da njegov Savez vojvođanskih Mađara (SVM) neće glasati za predloženi budžet, ukoliko LSV predloži njegovu smenu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga