Pastor: Srbija učinila ogroman iskorak ka EU

Put ka EU zapravo put suočavanja svakog društva sa sopstvenim izazovima

08. okt 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas u Budimpešti da je Srbija u poslednjih godinu dana učinila „ogroman iskorak“ po pitanju evropskih integracija.

„Zadovoljstvo mi je što mogu da istaknem da je naša zemlja postigla rezultat koji je kvalifikuje da početkom sledeće godine, duboko se nadamo, i formalno otpočne proces pristupnih pregovora“, rekao je Pastor.

On je ocenio da je put ka EU zapravo put suočavanja svakog društva sa sopstvenim izazovima, saopšteno je iz Pastorovog kabineta.

Prema njegovim rečima, pored pitanja ekonomije, budžeta, demografije, infrastrukture, za reion su važna i pitanja suočavanja s prošlosti, regionalizacije i decentralizacije, kaoi pitanje odnosa većine i manjine.

Pastor je u svojstvu počasnog gosta u Budimpešti učestvovao na Konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, koju tradicionalno organizuje predsednik Parlamenta Mađarske.

Predsednik Parlamenta Mađarske Laslo Kever istakao je da zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto i budućnost u EU, ali da ona nije bezuslovna.

„Zemlje koje su ušle u proces pridruživanja trebalo bi da da taj proces iskoriste za međusobnu saradnju, jačanje demokratskih procesa i institucija, a sama Evropa mora da insistira na očuvanju različitosti koje je čine jedinstvenom i skladnom celinom“, kazao je Kever.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je Srbija snažno opredeljena za evropski put i izrazio uverenje da će taj put biti priveden kraju do 2020. godine.

Stefanović je rekao da saradnja zemalja Zapadnog Balkana nije obaveza već zajednička potreba.

Konferencija je bila posvećena pitanjima evropskih integracija, saradnje i bezbednosti, a učestvovali su predsednici parlamenata Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga