Pastor: Srbija nije normalna država, nestanak spomenika je dokaz

I dalje se ne zna ko je ukrao spomenik "Ptica slomljenih krila"

02. nov 2013

Nestanak spomenika „Ptica slomljenih krila“ i nepronalaženje počinilaca tog dela dokaz je da Srbije nije normalna država, izjavio je danas u Subotici predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Pastor je prisustvovao komemoraciji kod spomen kompleksa nevinim žrtvama s kraja Drugog svetskog rata na Senćanskom groblju u Subotici, koja je na katolički praznik „Dan mrtvih“ održana i pored činjenice da je pre dve nedelje ukraden 300 kilograma težak bronzani spomenik „Ptica slomljenih krila“.

Komentarišući tu činjenicu, Pastor je rekao da se „komemoracija ne dešava zbog spomenika, nego je spomenik neka vrsta mementa“ i da je njegov nestanak dokaz „da smo daleko od toga da možemo da kažemo da je Srbija normalna država“.

„Srbija nije normalna država zbog toga što se neki usuđuju da kradu nadgrobni spomenik. Srbija nije normalna država jer se za dve nedelje nije moglo otkriti ko je (ukrao spomenik). Srbija nije normalna država zbog toga što skoro ni dve nedelje nisu bile dovoljne da se Vlada energično pozicionira u odnosu na ovaj događaj“, smatra Pastor.

On je dodao da se „normalan tok stvari ne može prekinuti“, koji po njegovom mišljenju predstavlja odavanje pošte mrtvima, posebno nevinima, i da se „zatvaraju listovi prošlosti, da bi se mogli otvoriti listovi sadašnjosti i budućnosti“.

Na Dan mrtvih, kod kompleksa „Ptica slomljenih krila“ u Subotici, još od 1990. godine se održavaju komemoracije i polažu venci u čast 852 civila mađarske, srpske, hrvatske, jevrejske i nemačke pripadnosti, koji su pogubljeni 1944. i 1945. godine bez ikakve osude.

Osim na spomeniku „Ptica slomljenih krila“, komemoracija je održana i u Bajmoku, kod spomen kompleksa podignutog u znak sećanja na 2. novembar 1944. godine, kada su partizanske jedinice pod upravom OZNE streljale 150 Mađara, 76 Nemaca i sedam Hrvata i Bunjevaca.

Polaganju venaca prisustvovala je i potpredsednica Skupštine Vojvodine Branislava Belić, a komemoraciji su prisustvovali i počast odali potomci, građani, pripadnici verskih, nacionalnih, političkih i drugih organizacija.

(Tanjug) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga