Pastor: Sprečiti urušavanje postojećeg komorskog sistema

Neistinito i besmisleno pozivanje na evropske standarde

22. jul 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas da je nedopustivo dozvoliti likvidaciju dosadašnjeg sistema organizacije privrednih komora u Srbiji i moguću centralizaciju komorskog sistema.

Pastor je ocenio da bi predviđena rešenja, izneta u radnom tekstu novog zakona o privrednim komorama, a za koji postoje indicije da bi po hitnom postupku trebalo da se nađe na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije, nanela nepopravljivu štetu postojećem komorskom sistemu.

„Krajnje je neodgovorno da se po ubraznom postupku pre letnje pauze usvoji verzija zakona, a takve ambicije postoje, po kojem bi tri meseca od usvajanja trebalo da prestanu sa radom privredne komore Vojvodine, Beograda i regionalne privredne komore”, saopštio je Pastor.

On je u saopštenju za javnost naveo da je nedopustivo da se na ovaj način “zapečate vrata komora koje su decenijama stvarale poverenje kod svojih članova”, te da bi se procesom centralizacije komorskog sistema napravio ogroman korak unazad u odnosu na postojeće stanje.

„Pozivanje na evropske standarde, kao obrazloženje ponuđenih rešenja iz radne verzije novog zakona, istovremeno je neistinito i besmisleno. Postojeći komorski sistem se mora modernizovati, ali se to sigurno ne može postići prestankom rada postojećih komora, preuzimanjem njihovih prava i obaveza, imovine, poslovne dokumentacije”, ocenio je Pastor.

Predsednik Pastor je najavio da će, ukoliko ovaj radni tekst postane zvaničan tekst predloga zakona, insistirati na tome da se o ovoj temi izjasne nadležni odbori Skupštine Vojvodine, a zatim i pokrajinski parlament.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga