Pastor: Skinuti plašt sa tabu-tema

"Sada treba da se okrenemo svakodnevnom životu i da ispričamo priče koje do sada nisu bile ispričane"

26. juna 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da se današnjim polaganjem venaca na spomenik nevinim srpskim i mađarskim žrtvama iz Drugog svetskog rata konačno, nakon sedam decenija, „skida plašt sa tabu-tema“.

„Sada treba da se okrenemo svakodnevnom životu i da ispričamo priče koje do sada nisu bile ispričane, ne da bi nekome stavljali prst u oko, nego da to doživimo kao otkrivanje zajedničke istorije, čime ćemo zatvoriti jedan list i otvoriti novi“, rekao je Pastor agenciji Beta u Čurugu na komemoraciji nevinim srpskim i mađarskim žrtvama Drugog svetskog rata.

Dodao je da očekuje da Vlada Srbije veoma uskoro i formalno-pravno stavi van snage „famozne odluke“ iz 1944. i 1945. godine, u vreme komunističke Vojne uprave u Vojvodini.

Pastor je rekao da korak koji danas čine predsednici Srbije i Mađarske, Tomislav Nikolić i Janoš Ader, predstavlja „šansu“, jer je veoma malo evropskih država koje su učinile slične korake.

„U srednjoj i istočnoj Evropi nema ni jedan sličan primer. Ako su na ovakav korak spremne Srbija i Mađarska, onda bi taj primer trebalo da slede i ostali“, poručio je Pastor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga