Pastor: Šansa za Mađare i nemađare

Za vojvođanske Mađare i nemađare sa vojvođanskim osećanjem nedvosmisleno SVM znači šansu

30. apr 2012

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da njegova stranka  u glasanju na predstojećim izborima –„sada predstavlja šansu“. – Za vojvođanske Mađare i nemađare sa vojvođanskim osećanjem nedvosmisleno  SVM znači šansu. U proteklim ciklusima se pokazalo da su se oni koji su u drugima videli nosioce šanse razočarali, jer su dati nosioci zloupotrebili poverenje. To se može reći o Demokratskoj stranci, o Ligi (socijaldemokrata Vojvodine) i G17 Plus, jer su u važnim trenucima doneli takve odluke koje su suprotne onom što su od njih očekivali njihovi birači, ili sa onim što su obećali. Postalo je jasno i to da su na mađarskom terenu svi oni koji kreću – slabi kao rosa i da nemaju ni teoretske šanse da osvoje minimalni uticaj. Zbog toga  mislim da glasanje za njih praktično znači bacanje glasa – izjavio je Pastor u intervjuu za „Mađar so“.

Čelnik SVM-a je ocenio i da će „verovatno“ ova stranka na predstojećim izborima imati više glasača nemađarske nacionalnosti nego što ih je bilo ranije „jer veruje da je istupanje u odbranu vojvođanskih, regionalnih stvari prihvatljivo i cenjeno ne samo od strane Mađara, već i da u nemađarskim krugovima ima mnogo onih koji to cene“. – Lep je broj onih  koji su se razočarali u Ligu socijaldemokrata Vojvodine,  u Demokratsku stranku, i to razočarenje regulišu tako što će glasati za nas – rekao je Pastor, dodajući da, nezavisno od toga, SVM i nadalje ostaje manjinska mađarska stranka i da se neće ništa promeniti u vrednosnom sistemu kojeg je ona i dosad zastupala.

-Na komunikacijskom planu se valjda čini da je u pogledu vojvođanskog regionalnog pitanja naše prisustvo snažnije i životnije, ali je i to deo one promene ili izmene u pozitivnom značenju reči koju smo formulisali na skupštini iz 2007. Konkretno, težimo okretanju prema životnim pitanjima, odlučnije se bavimo infrastrukturnim razvojem, poljoprivredom, stvaranjem vojvođanskih para, s tim da ono što nam pripada zaista stigne u Vojvodinu, zalažući se stalno za razvoj pokrajine. Ako bolje razmislimo, nije došlo do bilo kakvih značajnijih pomeranja u pogledu ciljeva i ispoljavanja, samo je možda ovog puta naš zahtev postao snažniji, ili je sada sazrelo sve ono što smo u parlamentu i svakodnevnom politiziranju zastupali – kazao je Pastor.

 

(Magyar szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga