Pastor: Republika poslala novac na pogrešan račun

Vlada Srbije uplatila je 1,75 milijardi dinara Vladi Vojvodini namenjenih Fondu za kapitalna ulaganja, ali na pogrešan račun

09. mar 2012

Vlada Srbije uplatila je 1,75 milijardi dinara Vladi Vojvodini namenjenih Fondu za kapitalna ulaganja, ali na račun sa kojeg se ne mogu prebaciti sredstva firmama angažovanim na projektima kojima Pokrajina duguje dve milijarde dinara, saznaje agencija Beta.

„Novac je pre tri nedelje stigao na račun sa kojeg se mogu isplaćivati samo zarade zaposlenima u Fondu i materijalni troškovi, ali nama taj novac ne treba za te namene, već da platimo dugove“, rekao je Beti potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor.

Prema njegovim rečima, Pokrajina i Fond su sada dovedeni u apsurdnu situaciju, jer novac koji je na računu već tri nedelje ne može da se koristi pošto bi u suprotnom došlo do nenamenske potrošnje.

„Mislim da je ovde ispoljena određena doza nespremnosti da se problem na brz način reši. Moj utisak je da se ovde ne želi pronaći način za prebacivanje novca na račun sa kog se mogu platiti kapitana ulaganja“, ocenio je Pastor.

Podsetio je da je u februaru sa Ministarstvom finansija dogovoreno da se Pokrajini do 1. marta prebace četiri milijarde dinara za kapitalna ulaganja, ali da ostatak novca još nije uplaćen i pitanje je kada će se to dogoditi.

„Bio sama siguran da će se to realizovati jer je koncept bio realističan“, rekao je Pastor i procenio da bi sa tim parama bila isplaćena sva dugovanja prema firmama koje sada „pucaju od obaveza“, a bilo bi para i za završetak započetih i početak novih projekata „kojih je zaista mnogo“.

„Ne daj bože da nam u međuvremenu na isti račun stignu preostale 2,3 milijarde dinara, jer ne znam šta bismo sa njima radili“, rekao je kroz šalu Pastor.

U međuvremenu pojedine lokalne samouprave u Vojvodini donele su odluku da same plate deo potraživanja izvođačima radova, a potpredsednik pokrajinske vlade tvrdi da to nije ništa novo i da ova inicijativa datira još s kraja prošle godine „kada je situacija bila dramatična“.

„Tražili smo tada dogovor sa lokalnim samoupravama kako bismo relaksirali situaciju. Koliko znam, predlog su prihvatili Kanjiža, Subotica i Bački Petrovac i još neke opštine, jer je to bilo racionalno rešenje, pošto su u budžetu imali opredeljena sredstva za te namene“, rekao je Pastor.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Malenković rekao je nedavno da je Fond postigao sporazum sa 17 lokalnih samouprava o preuzimanju dela obaveza prema izvođačima radova za pojedine projekte za koje su one obezbedile novac u budžetu.

Problem u radu Fonda oko izmirenja obaveza prema izvođačima radova, pored ostalog, nastao je jer veći deo sredstava iz budžeta Srbije nemenjenih za kapitalne rashode u Vojvodini za 2011. godinu nije uplaćen, zbog čega je Pokrajina ostala bez šest milijardi dinara.

Predstavnici pojedinih stranaka su ocenili da je to najbolji dokaz da se ustavna obaveza da budžet Vojvodine treba da iznosi najmanje sedam odsto budžeta Srbije može različito tumačiti.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga