Pastor: Rekonstrukcija Sinagoge u Subotici biće gotova za dve godine

Subotička Sinagoga je među najugroženijima na svetu

15. juna 2015

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je danas nadu da će kompletna rekonstrukcija Sinagoge u Subotici biti završena za dve godine.

“Nadam se da će zgrada Sinagoge za dve godine da sija u punom sjaju”, rekao je Pastor novinarima, nakon obilaska radova na završenoj južnoj fasadi tog objekta, kojeg je evropska nevladina organizacija “Europa nostra” uvrstila je u sedam najugroženijih jevrejskih sakralnih objekata na svetu.

Pastor je naveo da je pri kraju izrada projektne dokumentacije za unutrašnje uređenje i obezbeđena su i sredstva za okončanje kompletnih unutrašnjih radova, pa bi u toku jeseni trebalo da se obavi javni tender da bi se na proleće moglo početi sa unutrašnjim radovima.

On je rekao da će nakon završetka spoljašnje i unutrašnje restauracije Subotica dobiti “jedan pravi dragulj, koji će biti svima na ponos”.

Sinagoga-juzna-fasadaGradonačelnik Subotice Jene Maglai je rekao da je lokalna samouprava u potpunosti finansirala adaptaciju i rekonstrukciju južne fasade Sinagoge, a radovi su po ugovorenoj vrednosti koštali oko 13,5 miliona dinara.

Predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš je rekao da se u poslednjih godinu i po dana zgrada Sinagoge počela renovirati u značajnijoj meri i izrazio nadu da će se ovaj objekat vrlo brzo naći na svetskoj mapi turističkih i kulturnih objekata.

Vlade Mađarske je za unutrašnju rekonstrukciju Sinagoge početkom godine obezbedila 1,6 miliona evra, nakon čega je potpisan trojni sporazum između lokalne samouprave, Mađarskog nacionalnog saveta i Jevrejske opštine o zajedničkom upravljanju zgradom, nakon njene rekonstrukcije.

Sinagoga je sagrađena 1902. godine u stilu mađarske secesije, na osnovu projekta budimpeštanskih arhitekata Dežea Jakaba i Marcela Komora.

(Autonomija) 

foto: Magločistač

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga