Pastor: Radna grupa ne treba da se opterećuje politikom

Ajgner: Vojvodina primer suživota za celu Evropu

29. jan 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je proces usaglašavanja Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije otpočeo dogovorom da stručna radna grupa ne treba da vodi političke bitke, posebno u vreme predizborne kampanje, već da rešava probleme Statuta sa stanovišta prava.

Pastor je u današnjem razgovoru sa ambasadorom Austrije Johanesom Ajgnerom istakao da je veoma važno da se ključna pitanja vezana za Vojvodinu rešavaju kroz institucijalni dijalog, i dodao da je to učinjeno kod usaglašavanja Statuta sa odlukama Ustavnog suda Srbije.

Kako je naveo, sa radom je počela i mešovita Radna grupa za izradu zakona o finansiranju Vojvodine, koja je sačinjena od predstavnika pokrajinske i republičke vlade.

Ambasador Johanes Ajgner ocenio je da je autonomija Vojvodine pozitivan faktor za Srbiju, te da je njena autonomija nešto što će u Evropi biti posmatrano kao prednost, a ne problem.

Sagovornici su se složili da je u interesu Srbije da se proces uslaglašavanja Statuta sa odlukom Ustavnog suda uradi u roku, jer ne bi bilo dobro da se u zemlji, koja pregovara sa Evropskom unijom o pristupanju, urušava jedan deo pravnog poretka.

Ajgner: Vojvodina primer suživota za celu Evropu

Ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner (Johannes Eigner) izjavio je danas u Novom Sadu da Vojvodina služi kao dobar primer celoj Evropi u pogledu ostvarivanja dobrih međunacionalnih odnosa i regionalnog povezivanja.

Ajgner je u razgovoru sa predsednikom Vlade Vojvodine Bojanom Pajtićem podržao Srbiju na putu evropskih integracija, prenoe je Biro za informisanje Vlade Vojvodine.

Pajtić i Ajgner su konstatovali da je saradnja Vojvodine sa austrijskim pokrajinom Štajerskom veoma uspešna.

Pajtić je kazao da je Austrija jedan od najznačajnijih privrednih partnera Vojvodine i dodao da pokrajinska vlada veoma ceni ono što je Vlada Austrije, preko svoje razvojne agencije ADA, učinila za realizaciju više značajnih razvojnih projekata u Vojvodini.

„Austrijski kapital, koji je u značajnoj meri prisutan na našem području, šalje dovoljno snažan signal da smo područje vredno investiranja“, kazao je Pajtić.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga