Pastor: Radna grupa da završi posao do 10. marta

Pastor: Jedno pričate meni a drugo pred kamerama

22. jan 2014

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da smatra da Radna grupa za izmene Statuta Vojvodine može da završi posao do 10. marta i dodao da je Radna grupa ta koja treba da odredi formu tih izmena.

Ustavni sud Srbije je krajem prošle godine osporio dve trećine odredaba Statuta Vojvodine i dao rok od šest meseci da se taj akt uskladi sa ustavom.

Pastor je na zajedničkoj sednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Skupštine Vojvodine i Radne grupe za izmene Statuta Vojvodine ocenio da bi Radna grupa trebalo one delove Statuta koje Ustavni sud nije osporio da “inkorporira” u izmenjeni ili u novi tekst Statuta.

Član Radne grupe Tamaš Korhec rekao je da, ukoliko Radna grupa treba da piše potpuno novi Statut Vojvodine, onda je rok do 10. marta “nemoguć”, a ukoliko treba da uradi izmene postojećeg Statuta – onda je taj rok moguć.

Član Odbora Pavle Budakov iz Socijalističke partije Srbije založio se za izmene postojećeg Statuta u delu koji je osporen pred Ustavnim sudom, a da se nesporni deo Statuta ne menja.

Član Odbora iz Srpske napredne stranke Predrag Matejin rekao je da Radna grupa treba da bude ta koja će sa stručnog aspekta dati odgovor na pitanje da li pisati novi Statut ili menjati postojeći, a sličan stav izneo je i Saša Santovac iz Srpske radikalne stranke.

Pojedini članovi Odbora i Radne grupe kritikovali su zaključke koje je Pastor predložio i ocenili da su rokovi za izmene Statuta nerealni a da zaključci nisu dovoljno jasni.

Nakon rasprave, Ištvan Pastor je kritikovao članove Odbora i Radne grupe zato što jedno pričaju na konsultacijama, a drugo kada su prisutni mediji, kamere i novinari.

Budakov ne zna da ugasi mobilni 

Pastor se našalio na račun Pavla Budakova, kojem je u više navrata zvonio mobilni telefon, što je remetilo rad sednice, pa ga je Pastor kroz osmeh upitao: “Profesore, da li imate tu negde neko dugme za utišavanje telefona?”. Budakovu su potom ljudi iz tehničke službe skupštine pomogli da utiša telefon.

Pastor je rekao da nije uobičajeno u parlamentarnoj praksi u Srbiji da opozicija ima većinu u nekom radnom telu, kao što je slučaj sa Radnom grupom za izmene Statuta Vojvodine, u kojoj pravni stručnjaci koje su predložile opozicione stranke imaju više predstavnika od vladajućih Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga i rekao da suština nije u tome ko ima većinu, već je suština da su članovi Radne grupe stručnjaci u oblasti prava.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga