Pastor: Promeniti Ustav u ovom sazivu

Vojvodini autonomija po ugledu na Kataloniju, Baskiju, Južni Tirol

31. maja 2014

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) doživljava statut Vojvodine samo kao privremeno rešenje, do donošenja novog ustava Srbije, i tražiće da se autonomija pokrajine utvrdi ustavnim zakonom, kao što je to slučaj u Kataloniji ili Baskiji, pišu danas „Večernje novosti“.

„Najuticajnija mađarska stranka u Vojvodini podržala je nedavno pokrajinski statut, ali ga, ipak, doživljava samo kao privremeno rešenje koje će trajati do donošenja novog ustava Srbije“, piše list navodeći reči visokog funkcionera SVM Balinta Pastora.

Pastor je rekao da SVM veruje da će veća autonomija Vojvodine biti ugrađena u novi ustav, a taj akt usaglašen sa evropskim propisima. „Aktuelna vlast bi trebalo da ga donese u ovom mandatu“, rekao je Pastor.

Šef poslaničke grupe SVM u pokrajinskom parlamentu Šandor Egereši smatra da bi novi ustav trebalo trajno da reši status Vojvodine. „Autonomiju pokrajine trebalo bi da definišemo ustavnim zakonom koji je viši akt od statuta, ali još uvek niži od ustava“, rekao je Egereši za „Novosti“.

On je naveo „pozitivne primere Južnog Tirola u Italiji i španskih pokrajina Baskije i Katalonije, čiji nivo autonomije definiše ustavni zakon“.

Egereši je rekao da su interesi SVM prvenstveno ekonomskog karaktera, ali osim njih u budući ustav bi trebalo ugraditi specifičnosti Vojvodine, kao što su multietničnost i multikonfesionalnost.

Egereši naglašava da je Mađarima u Vojvodini jasno da položaj i nivo autonomije Vojvodine zavisi najviše od većinskog srpskog naroda, koji čini 70 odsto stanovništva pokrajine, ali kaže da je važno izgraditi pozitivnu klimu i raspravu o budućem statusu voditi bez viška emocija.

„U Ustavu bi trebalo da se naglasi kako u Vojvodini žive ravnopravni građani i ravnopravne nacionalne zajednice, a ne manjine – zajednice kako predviđa aktuelni statut“, zaključio je Egereši.

On je, takođe, rekao da SVM svojim programom teži ka etničko-teritorijalnoj autonomiji za osam opština na severu Bačke u kojima su Mađari u većini.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga