Pastor: Proces pomirenja je nepovratan

“Istina pre ili kasnije nalazi svoj put”

25. jan 2015

Predsednik Skupštine Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je proceš pomirenja između Srba i Mađara “nepovratan” i ocenio da je u proteklom periodu mnogo toga urađeno.

“Proces pomirenja je ireverzibilan”, rekao je Pastor u Segedinu, na skupu posvećenom “genocidu nad Mađarima u Južnim krajevima”, a prenela mađarska državna novinska agencija MTI.

Pastor je dodao da “istina pre ili kasnije nalazi svoj put” i podsetio da je u Srbiji stavljen van snage pravni akt koji je mađarsko stanovništvo Čuruga, Žablja i Mošorina proglasio kolektivnim krivcem.

On je podsetio i da se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poklonio senama nevinih mađarskih žrtava iz Drugog svetskog rata i položio cveće na spomenik u Subotici.

“To su neupitni rezultati, oni čine procese ireverzibilnim“, poručio je Pastor.

Prema njegovim rečima, ima još dosta da se uradi, pre svega na planu obeštećenja i na planu završetka rada mešovite komisije istoričara, ali je ocenio da su ti zadaci mnogo manji, nego oni od pre šest godina ili godinu dana.

“Nama je najbitnije da mađarska zajednica u Vojvodini bude dovoljno snažna da završi ovaj posao”, rekao je Pastor.

Po navodima MTI, u Segedinu se u ovo doba godine organizuje komemoracija, jer su 1945. na taj dan proterani preostali Mađari iz Čuruga i “pokrenuti ka logoru smrti u Bačkom Jarku”.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga