Pastor: Privatizacija će uništiti lokalne i manjinske medije

Manjinsko i višjezično informisanje treba da bude u skladu sa javnim interesom i služi promociji interkulturalnosti i tolerancije

18. dec 2015

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je danas da se proces privatizacije medija u Srbiji pokazao kao veoma loš i ocenio da će njegov rezultat biti propast manjinskih i lokalnih medija.

“Bili smo protiv obavezne privatizacije manjinskih i lokalnih medija i pokazalo se da smo bili u pravu. Privatizacije medija su potpuno neuspešne i prividne, i one će zbrisati manjinske i lokalne medije”, rekao je Pastor na konferenciji “Manjinsko i višejezično informisanje u kontekstu sprovodjenja medijskih zakona”.

Prema njegovim rečima, permanentno informisanje na jezicima nacionalnih zajednica postoji na Radio-televiziji Vojvodine, dok se na lokalnom nivou manjinski i višejezični mediji gase.

“Očekuje se da država pomogne manjinskim medijima, ali i da se distancira od njih, što je paradoksalno. S druge strane, manjinski mediji ne mogu izdržati tržišne uslove i ne mogu biti samoodrživi”, rekao je Pastor.

On je kazao da je veoma važno da se obezbedi stabilno projektno finansiranje manjinskih medija,  stabilno finansiranje medija čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina, kao i da se obezbede garancije da će opštine, pokrajina i država izdvajati sredstva za konkursno finansiranje medija.

Šefica Medijskog odeljenja Misije OEBS-a Gordana Janković je kazala da je pravo na informisanje nacionalnih manjina garantovano Ustavom Srbije.

“Zato su višejezični mediji izuzetno važni, jer doprinose duhu tolerancije i neguju interkulturalnost”, kazala je Gordana Janković.

medijiPomoćnik pokrajinskog sekretara za informisanje Kalman Kuntić odbacio je kritike Ministarstva kulture i informisanja da pokrajinska vlast nezakonito finansira medije čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina.

“Ne znam da li kolege čitaju zakone koje su napisali i doneli. Mi sa ponosom finansiramo te medije i poštujemo zakon“, rekao je Kuntić.

On je dodao da ne zna kako će Pokrajinski sekretarijat izvršiti svoje zakonske obaveze u narednoj godini, s obzirom na drastično smanjenje budžeta Vojvodine za 2016. godinu.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da manjinsko i višejezično informisanje treba da bude u skladu sa javnim interesom, i da služi promociji interkulturalnosti i tolerancije.

Prema njegovim rečima, proces primene novog medijskog zakonodavstva je pokazao svoje manjkavosti, kroz nezavršen proces izlaska države iz vlasništva i neizvesne podele besplatnih akcija.

“Veliki broj višejezičnih medija se nalazi u neizvesnoj situaciji i ne zna se šta će se desiti za nekoliko dana. Za medije, građane i za javni interes najbolje je da sami novinari i zaposleni u medijima budu vlasnici svojih medija. Novinari su mnogo bolji vlasnici nego država, nego političari, nego tajkuni. Ali, vlast ne želi da dozvoli da novinari budu vlasnici medija“, kazao je Sejdinović.

Izrazio je žaljenje što su mnoge kolege unapred odustale od mogućnosti da budu vlasnici medija i dodao da je osnivanje medija civilnog društva odlično rešenje i za medije na jezicima nacionalnih manjina.

Konferenciju su organizovali NDNV i OEBS, uz podršku Ambasade Holandije i Pokrajinskog sekretarijata za informisanje.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga