Pastor: Predlog deklaracije na dnevnom redu tokom maja meseca

Do ustavne reforme, teško da će biti momenat da Vojvodina saopšti kako vidi sopstvenu autonomiju unutar Srbije

08. maj 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da očekuje da će u maju mesecu na dnevnom redu pokrajinskog parlamenta biti Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

“Zbog toga će biti sigurno političkih sukobljavanja i to će poslužiti kao poligon za stranačku borbu i bitku”, rekao je Pastor, koji je kao gost održao predavanje studentima novinarstva i sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Ocenio je da se rešenje za pitanje autonomije Vojvodine mora tražiti u okviru sadašnjeg ustavno-pravnog okvira, ma koliko on “rigidan” bio, sve do ustavne reforme, kada će biti momenat da Vojvodina jasno izrazi kako vidi sopstvenu autonomiju unutar Srbije.

“Možda će za godinu-dve, u reformi ustava, biti novi momenat. A do tada moramo prihvatiti ustavno-pravni okvir i unutar njega da tražimo najbolja rešenja. To jeste rigidan okvir, ali on je jedini mogući okvir”, kazao je Pastor.

Prema njegovim rečima, vojvođanske vlasti su u više navrata do sada propustile priliku da jasno kažu kako vide poziciju Vojvodine unutar Srbije, u novembru 2000. godine, nakon pada Miloševića, kao i u jesen 2006, prilikom donošenja novog Ustava Srbije.

Pastor je najavio da će se u narednim nedeljama ili mesecima na dnevnom redu Skupštine Vojvodine naći Platforma o finansiranju pokrajine, kroz koju će se precizirati viđenje ekonomske autonomije Vojvodine koja je moguća u okvirima “ove rigidne ustavno-pravne realnosti”.

Predsednik Skupštine Vojvodine je rekao da je ideja vojvođanske autonomije stara više od 300 godina, a isto toliko su stari i zahtevi iz Vojvodine za većom autonomijom, bilo prema Beču, Budimpešti i Beogradu, kao i optužbe za separatizam, koje su stizale iz tih velikih centara na račun zahteva iz Vojvodine.

“I to se onda može zloupotrebiti za dnevno-političke potrebe, kao što smo imali u poslednjim danima i nedeljama. Oko pitanja Vojvodine moramo se razumeti, to je interes ne samo nas u Vojvodini, već cele države. Ali, to se tako ne doživljava. zato se oko toga mora pokušati postići dogovor”, poručio je Pastor.

Prema njegovim rečima, oni koji danas čine parlamentarnu većinu u Beogradu nemaju bitno drugačiji stav od onih koji su tu bili pre njih.

“Mora da se prestane sa neprestanim prelivanjem ovde stvorenih vrednosti, koje traje već decenijama, i zbog čega je Vojvodina, od nekada bogatog, postala veoma siromašan region”, kazao je Pastor i ocenio da se od sadašnjeg stepena autonomije Vojvodine praktično niže ne može ići, jer je u privredno-finansijskom smislu sadašnja autonomija “ravna nuli”.

Prema njegovim rečima, Vojvodina je u poslednjih šest godina ostala bez više od 70 milijardi dinara namenjenih za kapitalna ulaganja, iako su joj ta sredstva prema slovu ustava pripadala.

Ocenio je da Srbija sada ulazi u fazu da se u konstitutivnom smislu kao država zaokružuje, posle “silnih kataklizmi kroz koje smo prošli” u poslednjih 20 i više godina.

“To je možda jeretički reći, ali to je naša realnost. Potrebno nam je jedno relativno mirno vreme da bismo pronašli odgovore na million otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje Vojvodine”, rekao je Pastor.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga