Pastor: Pravo je čudo da su Mađari opstali u Vojvodini

Iseljavanje Mađara iz Vojvodine je ozbiljna pojava

15. jul 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je „pravo čudo“ da je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto za njih niko nije mario 70 godina.

„Može se konstatovati da je pravo čudo da je vojvođanska mađarska zajednica opstala, pošto se, analizirajući događaje iz proteklih 95 godina, može konstatovati da 70 godina niko nije mario za Mađare u Južnim krajevima i zajednica je bila ostavljena sama za sebe“, rekao je Pastor na okruglom stolu „Autonomija je sredstvo“, a preneo portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma).

Pastor je ocenio da su se veće promene na bolje desile u poslednje četiri godine, pa je „ustaljenost, građenje politike na partnerskim osnovama i zajedništvo“ donelo rezultate.

On je naveo da je polovina Mađara u Vojvodini zatražila dvojno mađarsko državljanstvo i dodao da je veoma važno i da svaka zajednica lokalno odredi svoje zahteve.

Pastor je prethodno u subotu na najvećem forumu mađarske zajednice u Slovačkoj u Martovcima rekao da je iseljavanje Mađara iz Vojvodine ozbiljna pojava i dodao da lokalna zajednica Mađara u Vojvodini ovaj problem ne može rešiti iz sopstvenih snaga.

(Autonomija/Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga