- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Pastor poziva na smirivanje situacije

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je danas na Vladu Vojvodine da odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a na organizatore “Velikog narodnog protesta” da odustanu od “uličnog politiziranja” i da se vrate u institucije sistema.

“Apelujem i molim da pokrajinska vlada odustane od ideje da se ovaj dokumenat nađe na dnevnom redu prve sledeće sednice Skupštine Vojvodine. Jedino tako možemo stvoriti uslove za kompromis i za poboljšanje dokumenta, da razgradimo zidove nepoverenja. Apelujem i da se rešenja ne traže na ulici, jer znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i dugoročne. Moramo se vratiti u institucije sistema”, rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Dodao je da je nakon sednice kolegijuma šefova poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine u utorak, 9. aprila, bio ubeđen da su tenzije spuštene i da će se naći put za rešenje u okviru institucija, odnosno u skupštinskom Odboru za ustavno-pravna pitanja.

“U poslednjih 36 sati stvari su se otrgle kontroli i uzele drugačiji tok, koji mene lično zastrašuje. To je tok u kome svi samo mogu gubiti a teško da će neko nešto dobiti”, poručio je Pastor.

On je rekao da je Vlada Vojvodine “na prepad, iznenada” plasirao Predlog deklaracije koji je dosta problematičan u nekim elementima.

“Dokument je proizveo čitavu lavinu sukobljavanja. Sama koncepcija dokumenta je veoma problematična, jer meša ustavno-pravne principe i upravne odbore nekih preduzeća. A šta tek reći o tome da u Predlogu deklaracije piše da su problem počeli 2012. godine. A šta je onda bilo 2008. godine, zašto smo bili uskraćeni za Zakon o javnoj svojini, zakon o finansiranju nadležnosti, zašto devet godina nismo ni sa jednim predlogom zakona ušli u procedure u republičkom parlamentu”, kazao je Pastor.

On je ocenio da je to postalo povod za borbu za vlast i za ulično politiziranje.

“Zar je moguće da nam se to dešava 2013. godine? Zar je moguće da makar koliko deklaracija bila problematična da se stvara atmosfera linča, kroz plakate, društvene mreže i novinske naslove. Zar je moguće da se opet govori o ustašama, separatizmu i otcepljenju Nije valjda da će uvek tako biti kada god potegnemo pitanje prava Vojvodine?”, upitao je Pastor.

Najavio je da će u radu Odbora za ustavno-pravna pitanja učestvuju i četiri eksperta. da otvorimo sva ona pitanja koja se tiču ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Predsednik Saveza studenata poziva da se ne ide na miting

Predsednik Saveza studenata Univerziteta u Novom Sadu Čedomir Simojlović pozvao je danas studente da ne odlaze na sutrašnji miting protiv pokrajinskih vlasti i da ne dozvole da političke stranke manipulišu njima zarad sopstvenih političkih interesa i ciljeva.

„Ne podržavamo bilo kakav vid političke manipulacije studentima, kojom se urušava dostojanstvo studenata i Univerziteta u Novom Sadu“, rekao je Simojlović novinarima.

Prema njegovim rečima, studentima nije mesto na ulicama i na trgovima i oni ne treba da učestvuju u političkim manipulacijama.

„Studentima nije mesto na ulicama i na trgovima, već u kampusu i na Univerzitetu“, poručio je Simojlović i ocenio da političke stranke pokušavaju zloupotrebiti studente zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva.

Studentska unija: Studenti ne organizuju sutrašnji protest u Novom Sadu

Studentska unija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu negirala je danas da sutrašnji protest „Stop razbijanju Srbije“ organizuju studenti Novosadskog univerziteta.

„Želimo jasno da stavimo do znanja da protest ‘Stop razbijanju Srbije’ ne organizuju studenti Univerziteta u Novom Sadu, a pojedinci koji istupaju u javnosti nisu legitimni studentski predstavnici“, navodi se u saopštenju za javnost Studentske unije.

Dodaje se da Aleksandar Sofić nije legitimno izabran student prorektor, niti je Boris Novaković legimno izabran predsednik Studentskog parlamenta.

„Njihovo delovanje nije podržano ni većinom glasova u Studentskom parlamentu, niti od strane bilo koje reprezentativne studentske organizacije. Stoga ističemo da je svako njihovo javno istupanje isključivo odraz njihovog ličnog stava“, piše u saopštenju.

Podseća se da u Statutu Univerziteta u Novom Sadu jasno piše da su svi članovi univerzitetske akademske zajednice dužni da unutar fakulteta deluju politički neutralno bez isticanja političkih stavova.

„Nasuprot tome, pomenuti pojedinci su svojim delovanjem direktno uveli politiku na univerzitet. Nedopustivo je ovakvo korišćenje studenata u političke svrhe zarad osvajanja političkih poena“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da „jednoumlje“ na koje dotični pozivaju na društvenim mrežama nije odlika budućih akademskih građana, a da je raspravi o bitnim državnim pitanjima mesto u parlamentu i rešenja treba tražiti pre svega u okvirima postojećih državnih institucija.

„Studentska unija odbija da bude deo ekstremnih, politički orkestriranih i u istoriji već viđenih akcija“, navodi se u saopštenju za javnost.

Vojvođanski klub: Miting kao jogurt revolucija

Nevladina organizacija Vojvođanski klub optužila je organizatore sutrašnjeg mitinga u Novom Sadu da pokušavaju da izvedu „ulični puč“ i da, po ugledu na jogurt revoluciju od pre 25 godina, pokušavaju da smene legalno izabrane vojvođanske vlasti.

Vojvođanski klub je ocenio da je sutrašnji miting zapravo uvertira i za rušenje vlasti u Gradu Beogradu.

Vojvođanski klub je zatražilo od organizatora da odustane od najavljenog skupa.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!