Pastor poziva na izbore u Mađarskoj, podržava Fides

Pastor uzvraća podršku koju mu je mađarska vlada pružila na izborima u Srbiji

30. mar 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor pozvao je sunarodnike da glasaju na parlamentarnim izborima u Mađarskoj 6. aprila i da podrže vladajući Fides.

Pastor je na mitingu Fidesa u Budimpešti pozvao Mađare van matice, koji na osnovu dvojnog drzavljanstva imaju pravo da glasaju, da svoj glas daju aktuelnoj vladajućoj koaliciji Fidesa i hrišćanskih demokrata, prenose danas mediji u Vojvodini na mađarskom jeziku.

Pastor je na jučerašnjem mitingu ocenio da će izbori 6. aprila biti „dan nacije“, kada će birači odlučiti da li će nastaviti započeto. On je rekao da je mogućnost da govori na mitingu na Trgu heroja ujedno i priznanje mađarskoj zajednici u Vojvodini, koja je poslednjih godina „pokazala životnu energiju, koja uliva nadu u budućnost“.

Vlada Mađarske je tokom predizborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji otvoreno podržavala Pastorov SVM.

Mediji su javili da se na mitingu Fidesa juče okupilo više od 100.000 ljudi.

Mađarski premijer i lider Fidesa Viktor Orban, harizmatična ali kontroverzna figura, osvojio je izbore 2010. ubedljivom dvotrećinskom većinom. Kritičari u EU, ali i u Mađarskoj, često su Orbana optuživali za autokratske tendencije.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga