Pastor poslao Dačiću vojvođansku Platformu

Ulazi se u šestu godinu kašnjenja sa donošenjem Zakona o finansiranju Vojvodine

13. nov 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor poslao je predsedniku Vlade Srbije Ivici Dačiću tekst Platforme o polaznim osnovama za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine, saopšteno je danas.

Platforma o polaznim osnovama za izradu Zakona o finansiranju Vojvodine, usvojena je na poslednjoj sednici Skupštine Vojvodine 8. novembra, predlaže principe političke i fiskalne decentralizacije Vojvodine i princip subsidijarnosti.

Pastor je u pismu, uz tekst Platforme, predložio da Vlada Srbije i nadležno ministarstvo što pre odrede članove Radne grupe koja bi, zajedno sa predstavnicima Vlade Vojvodine, počela izradu Nacrta zakona o finansiranju Vojvodine.

„Uveren sam da samo zajednički možemo raditi na ostvarenju opšteg dobra za sve građane Srbije i Vojvodine“, naveo je Pastor i naglasio da se ulazi u šestu godinu kašnjenja u odnosu na rok propisan Ustavnim zakonom za donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine.

On je u pismu naveo da se izradi i usvajanju Platforme pristupilo polazeći od činjenice da je jačanje poverenja u institucije pretpostavka jačanja pravne države.

Pastor je podsetio da ni preporuka 37. Akcionog plana Vlade Srbije za ispunjavanje preporuka Evropske komisije, koji je usvojen na sednici Vlade Srbije 6. decembra 2012. godine, takođe nije poštovana, jer se u njoj navodi da će Nacrt zakona o finansiranju Vojvodine biti urađen u prvoj polovini 2013. godine.

„Usvojenom Platformom definišemo perspektivu legitimnih očekivanja i okvir za institucionalni dijalog. Iskren i politički odgovoran institucionalni dijalog može za rezultat imati Zakon kojim će se sistemski, celovito i konzistentno urediti pitanje finansiranja Vojvodine“, naglasio je Pastor.

On je ocenio da je potrebno „staviti tačku na lažne političke dileme“, kao što su centralizam ili decentralizacija, i na strahove od „nepostojećeg vojvođanskog separatizma“.

„Previše je političkih karijera građeno na mitovima i strahu od vojvođanskog separatizma, a političare koji su kao svoj politički kredo istakli borbu protiv autonomije Vojvodine, istorija zasluženo beleži tek u fusnoti, pamteći ih samo kao političke ignorante“, ocenio je Pastor.

Skupština Vojvodine 8. novembra je usvojila Platformu o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, koja predviđa da ona preko svojih organa ubira sve vrste poreza i drugih javnih dažbina na svojoj teritoriji, uz učešće i u posrednim porezima, kao što su PDV i akcize.

Dokumentom je predviđeno i da iznos sredstava prikupljenih u Vojvodini po osnovu posrednih poreza koji je iznad budžeta Vojvodine, pripada republičkom budžetu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga