Pastor poručio Jobiku da ne vršlja po Vojvodini

Ne treba nam niko da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući

25. jan 2014

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor optužio je danas Jobik, esktremno desničarsku parlamentarnu stranku iz Mađarske, da otvaranjem kancelarije u Subotici želi da širi mađarski nacionalizam u Vojvodini i poručio da vojvođanski Mađari nikada na to neće pristati.

„Ne treba nam niko, čak ni iz Mađarske ko dolazi, da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva požar, a zatim odlazi kući“, naveo je Pastor u pisanoj izjavi za javnost.

Poručio je da vojvođanski Mađari žive zajedno sa Srbima, sa drugim autohtonim manjinama, sa izbeglim i raseljenim licima iz bivše Jugoslavije, pa zatim sa teritorije Kosova, kao i sa kosovskim Romima koji su proterani iz Zapadne Evrope.

„To je svakako izazovan zadatak kako u svakodnevnom životu, tako i u politici. Vojvođanski Mađari nikada nisu i neće biti protagonisti ni srpskog nacionalizma, niti mađarskog nacionalizma, to poručuje SVM Jobiku i onim strankama vojvođanskih Mađara, koji su se postrojili iza Jobika čekajući svoj politički plen“, naveo je Pastor u oštro intoniraoj izjavi.

On je rekao da je dolazak Jobika u Vojvodinu čin koji je isuviše poznat vojvođanskim Mađarima još iz devedesetih godina, kada su drugi, konkretno srpski ekstremisti želeli iskoristiti vojvođanske Mađare kao „topovsku đulad, poslati ih na pogrešno ratište, u cilju ostvarivanja sopstvene, sebične, diskriminatorske politike“.

Oni odlaze kući, a naša deca ostaju ovde. Ne dozvolimo nikome, ni Jobiku, niti vojvođanskim satelitskim strankama Jobika da grade svoj politički kapital uzburkavanjem i iskorišćavanjem osećaja nacionalnog ponosa mađarske dece u Vojvodini“, poručio je Pastor.

Dodao je da je SVM spreman da se, vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Mađarskoj, sastaje i razgovara sa svim političkim strankama iz Mađarske, ali ne želi voditi dijalog sa ekstremističkom politikom.

Otvorena kancelarija Jobika u Subotici

Grupa za Vojvodinu Pokreta za bolju Mađarsku (Jobik), parlamentarne stranke u Mađarskoj u petak posle podne otvorila je svoju kancelariju u Suboticu, ali je policija zabranila održavanje konferencije za novinare povodom tog događaja.

Rukovodilac Jobika za južne krajeve Ervin Kiš pozvan je u subotičku policiju u petak ujutro, gde je zatražen uvid u sva dokumenta povodom otvaranja kancelarije. Protiv Ervina Kiša pokrenut je postupak pošto je mađarsku-srpsku granicu prešao sa mađarskim pasošem i nakon boravka dužeg od 24 sata propustio je da se prijavi srpskim organima.

Poslaniku u mađarskom parlamentu Ištvanu Savaiju policija je zabranila da održi konferenciju za novinare, pozivajući se na mogućnost da će skup izazvati probleme u saobraćaju, pošto se kancelarija nalazi u jednosmernoj ulici. Prisutni policajci na kraju ipak se nisu mešali u događaje u kancelariji i Savai je održao razgovor sa novinarima. Policajci su samo legitimisali prisutne. Savai je izjavio da nije zadovoljan manjinskim pravima u Srbiji, posebno ostvarivanjem prava Mađara.

(Autonomija/Vajdasag Ma

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga