Pastor: Pokušaj razbijanja SVM-a u potpunosti propao

"Vučić poštuje obećanja"

15. avg 2016

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas u Subotici da je njegova stranka, uprkos pokušajima slabljenja i razbijanja, sačuvala svoj ugled i rejting i ocenio da su takvi pokušaji u potpunosti propali.

“SVM je sačuvao svoj ugled, rejting i političku snagu na političkoj sceni Srbije, ne samo u redovima mađarskog biračkog tela, nego i na političkoj mapi Srbije, a pokušaji slabljenja i razbijanja SVM-a, koji su trajali duže od godinu dana, u potpunosti su propali”, rekao je Pastor na konferenciji ya novinare.

On je one koji su, kako je rekao, pokušali da razbiju SVM, podsetio na poslovicu “Ko drugome jamu kopa, sam u nju upadne”.

“SVM je deo većine na republičkom i pokrajinskom nivou i u više od 20 lokalnih samouprava, a kopači jama ne postoje nigde, zbog toga što su pali u onu jamu koju su sami kopali”, kazao je Pastor I poručio “kopačima” da izvuku pouku iz toga.

On je naveo da će SVM, koji je juče potpisao koalicioni sporazum sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS), imati četiri državna sekretara u ministarstvima koja se bave pitanjima infrastrukture, zdravstva, poljoprivrede i obrazovanja.

Dodao je da je koalicioni sporazum, koji obuhvata 11 tačaka iz različitih oblasti, sačinjen na osnovu zajedničkih interesa obe strane, međusobnog uvažavanja, poštovanja i partnerstva.

“Bez obzira na razlike u političkoj snazi i veličini između SVM-a i SNS-a, sve izgovorene rečenice u proteklim mesecima su poštovane od strane Aleksandra Vučića kao predsednika SNS-a”, rekao je Pastor.

On je dodao da će SVM sutra ponuditi kadrovska rešenja za pozicije državnih sektretara.

Na pitanje novinara o tome kakva je uloga SVM-a na oktobarskom referendumu u Mađarskoj o izbegličkim kvotama koje određuje EU, Pastor je kazao da bi oni koji imaju dvojno državljanstvo trebalo da koriste pravo glasa i da zaokruže “ne”.

“SVM misli da treba da se zaokruži odgovor ’ne’ i u tom smislu ćemo sa svoje strane učiniti napor da ljudima približimo ovaj problem, da im pomogneo u tome da mogu da se koriste pravom glasa i istovremeno ćemo ih ubeđivati da zaokruže ‘ne’”, kazao je Pastor.

On je rekao da je to na prvi pogled unutrašnja stvar Mađarske, ali je ocenio da je taj refererendum “presedanskog značaja” zbog toga što se bavi pitanjem suvereniteta i pitanjem koje prekosutra može i Srbiji da bude od veoma velikog značaja.

“Moj komšija ne može da donese odluku o tome sa kim ću ja da živim i koga ću da primim u kuću, i to isto to važi i u odnosu na ovo pitanje – ako hoću, učiniću, a ako neću, niko ne može da me prisili da to učinim”.

Pravo glasa na referendumu o izbegličkim kvotama u Mađarskoj ima oko 150.000 građana Srbije sa dvojnim državljanstvom.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga