Pastor: Podunavski identitet da postane prepoznatljiv

Podunavski identitet je deo srednjoevropskog identiteta

19. apr 2016

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da se nada i veruje da će ta institucija, bez obzira na politički sastav posle izbora 24.aprila, nastaviti da učestvuje u realizaciji Dunavske strategije, jer to nikada nije bilo političko, već pitanje od nacionalnog značaja.

Pastor je na konferenciji „Dunav – uključivanje Srbije u transevropske transportne i energetske mreže“ rekao da je ta reka jedna od naših najvažnijih resursa, a da je u kreiranje Dunavske strategije uloženo puno resursa i vremena, te da stiže vreme kada će ona početi da donosi korist.

„Usvojili smo sve strateške dokumente upućene od strane Pokrajinske vlade, postoje dokumenti na nacionalnom, pokrajinskom i lokalnim nivoima, a imamo i rezultate što se tiče prekogranične saradnje. Dakle, imamo stratešku plansku osnovu za delovanje, a dolazi period u kome će biti otvorene mogućnosti za nove izvore finansiranja projekata“, rekao je Pastor.

On je dodao i da je neophodno da podunavski identitet kao deo srednjoevropskog identiteta postane prepoznatljiv i da treba nastaviti sa korišćenjem potencijala za saradnju sa zemljama u podunavskom slivu.

Konferenciju „Dunav – uključivanje Srbije u transevropske transportne i energetske mreže“, organizovao je Evropski pokret u Srbiji i Forum za međunarodne odnose, u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost i Fakultetom za evropske pravno-političke studije, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga