Pastor: Podržaću Tadića, ako se dogovorimo oko Vojvodine

"Ja sam jedini vojvođanski predsednički kandidat i na to sam ponosan”, istakao je Pastor.

25. apr 2012

Predsednički kandidat Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je večeras da će u drugom krugu predsednickcih izbora podržati kandidata Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, ukoliko s njim uspe da se dogovori oko specifičnih pitanja vezanih za autonomiju Vojvodine.

Pastor je na predstavljanju svoje kandidature u Novom Sadu precizirao da s Tadićem želi postići dogovor oko trajnog finansiranja Autonomne Pokrajine Vojvodine, da želi dobiti garancije da Vojvodina ubuduće neće više biti u ponižavajućem položaju, jer je za poslednje četiri godine zakinuta za 62 milijarde dinara od strane Republike.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko ne postigne dogovor sa Tadićem, Pastor je rekao: “Onda ćemo moći svi zajedno da plačemo, pošto nam se onda generalno ne piše dobro i to bi bio veliki korak unazad”.

Ocenio je da je dobro što su raspisani i prevremeni predsednički izbori, pored redovnih izbora na svim ostalim nivoima, jer će to značiti garanciju da će na svim nivoima u naredne četiri godine Srbija imati legitimne nosioce vlasti.

On je rekao da bi SVM voleo da na izborima osvoji više od 100.000 glasova, što bi bio značajan skok u odnosu na 75.000, koliko je osvojio na prošlim izborima, i što bi njegovoj stranci garantovalo šest poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, 13-14 u Skupštini Vojvodine i jačanje partije u sedam-osam lokalnih samouprava u Vojvodini.

Pastor je kazao da bi SVM voleo da nastavi saradnju sa DS-om i sa blokom oko te stranke i da se u okviru te saradnje postigne „novi kvalitet” u odnosima.

„Mi smo manjinska mađarska stranka koja neguje građanske i evropske vrednosti i koja je zbog svoje principijelnosti u proteklom periodu bila čak i kažnjena. Ja sam jedini vojvođanski predsednički kandidat i na to sam ponosan”, istakao je Pastor.

Ocenio je da u narednom periodu u Srbiji mora da se progovori i o tabu-temama, kao što su atlantske integracije, odnosno članstvo u NATO-u.

„Tabu-teme se moraju otvoriti. Nema zemlje u srednjoj i u istocncoj Evropi koja, sem što je postala članica EU, nije postala i članica NATO-a, jer nema regionalne sigurnosti bez članstva u tom paktu”, rekao je Pastor i ocenio da je srpska spoljna politika veoma često kontradiktorna u definisanju svojih prioriteta.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga