Pastor: Podrška rekonstrukciji, fali ministar iz Vojvodine

SVM će insistirati na zakonu o restituciji, izvoru prihoda na teritoriji Vojvodine i javnoj svojini

08. mar 2011

Šef poslaničke grupe manjina Balint Pastor izjavio je danas da će podržati zakone o ministarstvima i o vladi jer je politička stabilnost na prvom mestu, ali je upitao zašto u rekonstruisanoj vladi nema nijednog člana iz Vojvodine.
U raspravi o vladinim predlozima izmena zakona o vladi i o ministarstvima, Pastor je istakao da je zaprepašćen da u novoj vladi neće biti niko iz Vojvodine i upitao da li to znači da u pokrajini niko nije dovoljno stručan i dostojan da bude ministar u vladi.
Odgovarajući na dobacivanja poslanika da je zaboravio na ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića, Pastor je kazao da nije, ali da u njegovoj zvaničnoj biografiji stoji da je rođen u Beogradu, gde i živi, i zaključio da se „ni po čemu ne vidi da je sa teritorije Vojvodine“.
„Zato apelujem na premijera da promeni tu odluku i predlažemo da razmisli o tome da li je to u redu“, kazao je Pastor.
On je rekao da je za Savez vojvođanskih Mađara politička stabilnost najbitnija i izrazio nadu da će vlada nakon rekonstrukcije biti u stanju da uradi ono što je obećala i da izvrši sve zadatke koji su postavljeni kao preduslovi za sticanje kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.
„Sa čuđenjem smo prethodnih meseci pratili međustranačke obračune unutar vladajuće koalicije. Zbog toga smo srećni što imamo predloge zakona o ministarstvima i o vladi i nadamo se da se vladajuća koalicija neće baviti unutrašnjim sukobima već će raditi svoj posao“, rekao je Pastor.
Pastor je kazao da se SVM zalaže za donošenje zakona o restituciji, o izvoru prihoda na teritoriji AP Vojvodine i o javnoj svojini, kojima bi, prema njegovim rečima, Vojvodina dobila nazad svoju imovinu.
Za predloženo smanjenje broja ministarstava, Pastor je kazao da to „nije ekstremno značajno“ i dodao da je to, pre svega, demagoško pitanje.
Prema njegovim rečima, predložene izmene Zakona o ministarstvima sadrže niz nelogičnosti. „Nije nam jasno zašto će i u budućnosti postojati Ministarstvo za Kosovo i Metohiju. Ne kažem to jer ne poštujemo Ustav i ne znamo šta u njemu piše, ali treba imati u vidu da je poslednjih meseci, i od samog formiranja ove vlade sve nadležnosti u vezi sa Kosovom rešavalo Ministarstvo spoljnih poslova“, kazao je Pastor.
On je optužio Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja da ima najgore rezultate u sprovođenju Akcionog plana za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i da mu se, ipak, sada dodaje još resora.
„Kako će se to ministarstvo izboriti i sa rudarstvom ako nije uspelo ni sa dosadašnjim resorima? Podaci govore da je pokazalo najgore rezultate što se tiče akcionog plana integracija“, kazao je Pastor.
On je rekao i da se SVM 2008. zalagao za formiranje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i da je njegovo postojanje bilo bitno.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga