Pastor: Pobeda Nikolića iznenađenje

SVM će se držati dogovora sa Demokratskom strankom. Naši stavovi se ne menjaju ni za milimetar

21. maj 2012

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor ocenio je noćas pobedu Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji kao iznenađenje i saopštio da će se SVM držati dogovora sa Demokratskom strankom.

„Poštovali smo dogovor, podršku Tadiću smo uputili dan ranije od roka na koji smo se obavezali. Time smo poslali poruku onima koji su mene podržali u prvom krugu da glasaju za Borisa Tadića. Naši stavovi se ne menjaju ni za milimetar, a bilo kakve insinuacije u odnosu na prekrajanje parlamentarne većine mogu biti samo nečija razonoda“, rekao je Pastor i ukazao je to poruka svima koji su manipulisali mogućem priklanjanju SVM naprednjacima.

Pastor je podsetio da je SVM samo na izborima 1996. godine osvojio više glasova nego na poslednjim izborima, ako se uzmu u obzir samostalni nastupi te manjinske stranke.

„To je izvanredan izborni rezultat. Prema našim izvorima, u drugom krugu pokrajinskih izbora osvojili smo još četiri mandata, a u lokalnim samoupravama nameravamo da budemo strateški partneri DS“, rekao je Pastor.

Lider SVM je istakao da je spreman na razgovore o vlasti Subotici i da je 16 hiljada glasova koliko je SVM dobio, jasan signal da građani žele da dve najjace opcije vladaju gradom.

„želimo rasteretiti odnose, a to zavisi i od naših partnera. Očekujemo pozive na razgovore tokom sutrašnjeg dana“, rekao je
Pastor. Na pitanje novinara je potvrdio da nije spreman da odstupi od uslova da dosadašnji gradonačelnik Subotice i drugi funkcioneri subotičkog DS ne mogu biti partneri SVM.

Pastor je takođe rekao i da je prema proceni SVM u Subotici na birališta izašlo oko 20 hiljada Mađara.

Prema nezvaničnim podacima izbornog štaba koalicije „Izbor za bolji život“, Subotičani su ubedljivom većinom podržali Borisa Tadića.

Na osnovu obrađenih 109 od 110 biračkih mesta, po podacima te koalicije, predsednički kandidat Tadić je u Subotici osvojio 42.822 glasova (68,95 odsto), a kandidat liste „Pokrenimo Srbiju“ Tomislav Nikolić 17.085 glasova (27,51 odsto).

Nevažećih listića bilo je 2.198 (3,54 odsto). Odziv glasača je bio nešto veći od 44 odsto.

U drugom izbornom krugu za poslanike u Skupštini Vojvodine prošla su trojica kandidata koalicije „Izbor za bolji život“ – Slavko Parać, Daniel Kovačić i Robert Santo. U četvrtoj izbornoj jedinici mesto u skupštini Vojvodine dobio je lider SVM Ištvan Pastor.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga