Pastor: Platforma neće biti povod za svađu

Ne postoji "ni legalniji ni legitmniji način" da se izrazi poltička volja o pitanju Vojvodine od parlamentarne rasprave

01. nov 2013

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odbacio je danas ocene da bi predložena Platforma za izradu zakona o finanasiranju Vojvodine mogla da dovede do novih političkih tenzija između pokrajinske i republičke vlasti.

Pastor je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da taj dokument nudi rešenje za poštovanje ustavnih garancija za Vojvodinu i dodao da ne postoji „ni legalniji ni legitmniji način“ da se izrazi poltička volja o ovom pitanju od parlamentarne rasprave.

On je rekao da je parlamentarna rasprava jedini mogući način za definisanje stava u demokratskom poretku, te da to ne mogu biti nikakvi personalni ili stranački dogovori.

„To nije interes samo Vojvodine, već je to važno i sa aspekta uređivanja odnosa unutar države, jer je to jedini civilizovani i demokratski način za utvrđivanje interesa i idejne osnove za rešavanje konfliktnih situacija“, nagalasio je Pastor.

On je dodao da je važno da nakon usvajanja Platforme u Skupštini Vojvodine, što pre budu organizovani razgovori sa predstavnicima republičke vlade i formiranje radne grupe za izradu zakona o finanasiranju.

Poručio je i da niko u Pokrajini ne misli da vojvođanski budžet treba da bude „istrgnut iz realnosti“, zbog teške ekonomske situacije, ali da ipak moraju da se ispoštuju ustavne garancije kojima se definiše procenat od sedam odsto.

„Taj princip mora da važi, jer u protivnom neće važiti ni jedan. Ako se ne poštuje Ustav sve se onda može relativizovati i zato je ovo pitanje mnogo šire od budžetsko-finansijskog problema“, ocenio je Pastor.

Vladajuća pokrajinska koalicija postigla je sporazum o Platformi za finanisiranje Vojvodine, koja bi trebalo da bude osnov za izradu zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine, a ovaj dokument će se pred poslanicima Skupštine Vojvodine naći 8. novembra.

Tekst Platforme je usklađen sa Ustavom Srbije i zasniva se na ustavnom minimumu od sedam procenata za formiranje pokrajinskog budžeta, a predlaže i da pokrajinski organi samostalno ubiraju prihode na teritoriji Vojvodine do tog iznosa za svoj budžet, te da ostala sredstva proslede republičkom budžetu.

(Beta/Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga