Pastor: Ogromne mogućnosti saradnje sa Kinom

"Spremni smo da sve svoje institucionalne i ljudske kapacitete stavimo u funkciju ove saradnje"

28. nov 2012

Mogućnosti za saradnju između Vojvodine i kineske provincije Guangdong ima toliko da je nemoguće da ona ne bude uspešna, izjavio je danas u Kini predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

„Spremni smo da sve svoje institucionalne i ljudske kapacitete stavimo u funkciju ove saradnje“, rekao je Pastor a prenosi njegov kabinet.

Dodao je da je značajan korak napravljen juče, kada je potpisan Sporazum o saradnji Vojvodine i Guangdonga, i naveo da su već danas održani sastanci s ciljem da se „protokol ispuni konkretnim sadržajem“.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić poručio je kineskim partnerima da je Vojvodina najatraktivnija regija u Srbiji za ulaganje, o čemu svedoči i činjenica da je prva kineska investicija u Srbiji realizovana baš u Vojvodini.

Reč je o proizvođaču traktora, kineskoj kompaniji „Yto“.

„Vojvodina je četvrta regija u Evropi po efektivnosti stranih ulaganja, a mi najveće mogućnosti saradnje vidimo u izgradnji kineskog logističkog centra“, kazao je Pajtić.

Dodao je da su Ugovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom, činjenica da se Vojvodina nalazi „na raskršću Evrope“, poreska regulativa, cena radne snage i dobra infrastruktura faktori koji Vojvodinu preporučuju za partnera.

Potpredsednik Političke konsultativne konferencije Guangdonga Si Šangvu rekao je da pojačani i direktni kontakti, kao i bliže upoznavanje „mogu iznedriti mnoštvo ideja“.

„Uz podršku vlada dve provincije, poslovni ljudi i privrednici neće oklevati“, poručio je Šingvu i dodao da ga je u Vojvodini „impresionirao ubrzani razvoj privrede i ekonomije“.

Delegacija Vojvodine održala je danas i sastanak sa rukovodstvom grada Fošana, grada od 7,2 miliona stanovnika i sa 1.300 godina dugom istorijom, koji ima iskustvo ubrzanog razvoja u poslednjih 30 godina.

Najrazvijenije industrijske grane su metalska industrija, proizvodnja nameštaja i keramike. Prošle godine izvoz Fošana prešao je vrednost od 10 milijardi američkih dolara.

Pokrajinski sekretar za privredu Miroslav Vasin rekao je da Srbija iz Kine neuporedivo više uvozi nego što izvozi, ali da taj odnos može da se uravnoteži time što Vojvodina može da izvozi konzerviranu hranu.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski rekao je da velike mogućnosti leže i u modelu zajedničkih proizvodnih pogona, što je već dokazano kroz uspešnu saradnja koju su ostvarili kineski „Yto“ i „Agrovojvodina- Mehanizacija“ u Novom Sadu.

Delegacija Vojvodine u provinciji Guangdong učestvuje u Međunarodnoj nedelji razmene i saradnje.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga