Pastor: Ogroman šamar za proces decentralizacije

„Mogu to da napišu makar i hiljadu puta, čovek zdrave pameti ni onda neće moći tako nešto da prihvati”

14. jul 2012

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je da odluka Ustavnog suda Srbije o suspendovanju više od 20 odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine predstavlja „ogroman šamar” za proces decentralizacije Srbije.

„Sa zaprepašćenjem, naime, treba da spoznamo da je udaren ogroman šamar onim procesima u čije smo se ostvarenje nadali protekle decenije: konkretno decentralizacije, snižavanja nivoa donošenja odluka, povraćaju novca tamo gde se on stvara, u princip pravičnosti”, rekao je Pastor za današnji novosadski „Mađar so” (Magyar Szo).

Dodao je da je uveren da nije slučajno što je Ustavni sud odluku doneo baš sada i ocenio da su politički argumenti „pretegli barem toliko koliko i pravni”.

„Sve je ovo jedno gorko iskustvo koje, istovremeno, kodira i politički konflikt koji je u latentnom stanju bio prisutan i u proteklih deset godina, a sada će , siguran sam, izbiti na površinu. Sve će to odrediti i temu javnog govora, koja će biti odnos centrale i autonomije, odnosno rešavanje pitanja autonomije”, kazao je Pastor.

Dodao je da ne može da zamisli da opstane odluka Ustavnog suda prema kojoj Vojvodina nema pravo da se bavi poljoprivredom ili ruralnim razvojem i šumarstvom, da nema pravo da pomaže porodicama ukoliko se odluče za rađanje dece, ili da nema pravo da misli da su Bačka, Banat i Srem delovi koji čine Vojvodinu i da je Novi Sad njen glavni grad.

„Mogu to da napišu makar i hiljadu puta, čovek zdrave pameti ni onda neće moći tako nešto da prihvati”, rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, umesto da se napreduje u rešavanju drugih problema, odlukom Ustavnog suda se opet iskoračuje unazad i sada treba ponovo da se rešavaju već rešeni problemi.

„Još je veći problem što su neki na sednici skupštine (Vojvodine) igrali od sreće zbog toga što nam se dešava. Mislim da je tragično što u vojvođanskom parlamentu sede takvi poslanici koji ne znaju šta će sa sobom od sreće zbog odluke koju je doneo Ustavni sud”, navodi se u saopštenju.

(Magyar Szo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga